Kultúra 2015. 12. 10.

A béke lángja december 13-án érkezik Komáromba

A Betlehemi Békeláng november végén érkezett meg Izraelből Európába, Bécsbe. Innen, a Szeplőtlen Fogantatás templomból veszik át a lángot a cserkészek, és hozzák el Komáromba, a Szent András templomba. Ezt követően a béke lángját  Felvidék-szerte terjeszteni kezdik.

A terjesztés december 13-án, vasárnap kezdődik el a Szent András templomban, a központi lángátadó ünnepség keretében. Ez után a béke lángja stafétaszerűen terjed tovább a Csallóközbe, Mátyusföldre, Bodrogközbe. A Lévai járásba a helyi cserkészek vonattal viszik faluról falura a lángot. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség tagjai immár 24. alkalommal viszik el a lángot Dél-Szlovákia magyarlakta településeire.

A komáromi templomban 2015. december 13-án, vasárnap a 11:00 órától kezdődő szentmisén egy nagyon ritka liturgikus eseménynek is részesei lehetünk: Kiss Róbert nagyszombati püspöki helynök a Szent Kapu megnyitásával kezdi meg az Irgalmasság Szent Évét.

A Betlehemi Láng a béke szimbóluma, mely karácsonykor több ezer otthonban ragyog a világon. Az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította. Egy, Habsburg Rudolf nevét viselő osztrák cserkészcsapat ötlete alapján a béke szimbóluma a betlehemi Születés templomában égő láng lett. Azóta évről évre Bécsből – cserkészek kíséretében – rendszerint egy-egy különleges gyermek indul Jézus születésének helyszínére, hogy a jászol helyén épült templomban, a Születés Bazilikában található örökmécsesből lángot vegyen. A lángot Bécsbe érkezése után nagyszabású rendezvény keretén belül adják át a világ különböző országainak, nemzeteinek képviselőinek. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség (SZMCS) 1991 óta minden évben átveszi a lángot bécsi cserkésztestvéreitől, és részt vállal abban, hogy Szlovákia minden magyar lakta területére eljusson a láng. A békelángot mécsesről mécsesre adva már több, mint 90 településre juttatják el a Felvidéken.

137093_cserkesz_beke