Kultúra 2016. 03. 16.

1848-as megemlékezés Komáromban

Városunkban is megtartották az ünnepi megemlékezést az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének tiszteletére. A hagyományok alapján Jókai-, majd Klapka György szobránál zajlott az ünnepség. A zord, esős időjárás ellenére több százan gyűltek össze.

A rendezvényen tiszteletét tette Magyari Gyula, Magyarország pozsonyi nagykövetségi tanácsosa, Berényi József, a Magyar Közösség Pártja országos elnökségi tagja, Nagyszombat megye alelnöke, valamint dr. Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere is.

A Jókai-szobor körül Petheő Attila, a Csemadok Komáromi Területi Választmányának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd a szentpéteri Rezeda Népdalkör énekelt egy dalcsokrot, Szebellai Dániel, a Selye János Gimnázium diákja pedig szavalatot mondott. A múzeum kertjében Feszty Zsolt református lelkész, komáromi önkormányzati képviselő, a Te Ügyed Kör (TÜKÖR) elnöke mondott beszédet. Ezután a jelenlevő intézmények és szervezetek megkoszorúzták Jókai Mór szobrát.

A Klapka-szobornál Keszegh István nyugalmazott gimnáziumi tanár üdvözölte a megjelenteket. Az ünnepi szónoklatot Elek József, a Selye János Gimnázium történelem szakos tanára mondta el. Az ünnepséget a Concordia Vegyeskar éneke, Dóczé Bálint Jonatán, a Selye János Gimnázium diákjának szavalata, valamint a Katona István által vezetett, Gímesi Igricek ütőgardonos-tekerőlantos-köcsögdudás együttes előadása színesítette.  A megemlékezés a Klapka-szobor megkoszorúzásával és a Himnusz közös eléneklésével zárult.

Az eseményhez kapcsolódó fotógaléria IDE KATTINTVA tekinthető meg.