Régió 2016. 08. 22.

2018-ra teljesen megújul a dél-komáromi Csillag Erőd

Hamarosan elkezdődik a Csillag Erőd felújítása. A tervek szerint 2018-ra teljes egészében megújul az épületegyüttes. A városvezetés eredeti állapotába állíttatja vissza az erődöt.

A miután lezárult a közbeszerzés, még augusztusban, de legkésőbb szeptemberben kezdődnek meg a munkálatok. Először is a födémek hő- és vízszigetelését, valamint a földmunkákat végzik el a szakemberek. A megújult falakon belül az erőd egykori életét megidéző terek, kiállító- és konferenciatermek, kávézó és étterem is helyet kap majd.

A Csillag Erőd 2005 óta látogatható műemlék. 2014-ben döntött a városvezetés a felújításáról, a melyre 6,6 milliárd forintot szán a magyar állam. A felújítás előreláthatólag 2018 tavaszán fejeződik be.

cs

Csillag erőd – melynek elődje a törökkori Szent Péter palánk – az Öregvár keleti bástyájával szemben fekszik. Pállfy Miklós főkapitánysága alatt, 1568-ban kezdték építeni. 1586 nyarára készültek el a 100-100 lovas befogadására képes hídfők. A hídfőerődök feladata az volt, hogy óvják a meglepetésszerű támadásoktól a központi erődöt, blokkolják a folyami hajóforgalmat, védjék a meglévő, vagy szükség esetén épülő hajóhidat és támaszpontul szolgáljanak a támadók elleni lovasportyáknak. A török harcok elmúltával az erődrendszer elvesztette fő funkcióját, ezért elhanyagolták.

1848 őszén újult erővel fogtak hozzá az erőd felújításához, Török Ignác vezetésével. A cél a város körkörös védelmének biztosítása volt. Az itt szolgáló veszprémi önkéntesek megakadályozták a császári hadsereg hídépítési próbálkozásait. Az 1949. áprilisi támadások során a Csillag erőd gyilkos ágyútüze verte vissza a császári hadsereg támadásait. 1849. október 2-án – két hónappal a világosi fegyverletételt követően – megtörtént az erődrendszer átadása az osztrákoknak. A Csillag erőd melletti térségben vonultak fel a védők katonai rendben. Délután 4 órakor megjelent Klapka György, és a gúlába rakott fegyverek előtt, könnyes szemmel tisztelgett neki a védősereg. Honvédeink helyére császári csapatok érkeztek.

1850-ben majdnem teljesen elbontották az erődöt, majd később, 1850 és 1870 között – mint az új védelmi rendszer legfontosabb elemét – kőből és téglából újraépítették.

A Monarchia hadserege laktanyaként és raktárként használta. 1920. után a Magyar Királyi Hadsereg lőszerraktára lett. 1944. októberétől decemberéig deportáltak gyűjtőhelyéül szolgált. A II. világháború után szükséglakásokat alakítottak ki benne, majd zöldségraktárként használták.

Jellegzetes csillag alakját négy, befele nyitott ütegállás adja, melyeknek külső felét kövekkel erősítették meg és kőfallal kötötték össze. Körbe mély vizesárok védte. Az udvaron nyújtott nyolcszögletű erőd-jellegű laktanyaépület található.

A Csillag Erőd 2005 óta látogatható műemlék. 2014-ben döntött a városvezetés a felújításáról, a melyre 6,6 milliárd forintot szán a magyar állam. A felújítás előreláthatólag 2018 tavaszán fejeződik be.

Komárom Híradó, erod.hu