Város 2014. 04. 16.

Kétszáz éve született a Klapka-induló zeneszerzője

A Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület tisztelettel meghív mindenkit

Egressy Béni születésének 200. évfordulója tiszteletére tartandó koszorúzási ünnepségre,
melyre 2014. április 24-én 16.00 órai kezdettel kerül sor Révkomáromban az ISTER áruház falán elhelyezett emléktáblánál.

egressy 1

A zeneszerző, librettista, színműíró, fordító, karvezető 1814. április 21-én született Kazincbarcikán. Református lelkész édesapja ismertette meg a zene szépségével. A híres sárospataki református kollégium elvégzését követően egy ideig tanítói állást töltött be.

Miután érdeklődése a színészet felé fordult, a kassai és a kolozsvári társulattal lépett fel, majd Budán játszott. A Pesti Magyar Színház megnyitása őt is lelkesedéssel töltötte el, mint oly sok magyar színészt. Le is szerződött a társulathoz 1837-ben. Volt kórista, prózai és énekes színész. Tudását folyamatosan gyarapította: komolyabb zenei tanulmányokat folytatott, zeneelmélettel foglalkozott, nyelveket tanult, hangját pedig még Itáliában is képezte. A Nemzeti Színházban bariton szerepeket játszott.

1840-től rendszeresen komponált. Petőfi-verseket is megzenésített. Termékeny dalszerzőnek bizonyult. Pályaművével elnyerte a Szózat megzenésítésére kiírt pályadíjat. Nemcsak fordított színdarabokat és zenés darabokat, hanem ő maga is írt librettókat. Erkel Ferenc Egressy szövegkönyveihez komponálta Bátori Mária, Hunyadi László és Bánk bán című operáit.

Egressí Béni harcolt az 1848-49-es szabadságharcban. A kápolnai csatában megsebesült. Komáromi tartózkodása alatt komponálta 1849-ben a Klapka-indulót, amihez később Thaly Kálmán írt szöveget. (Ma „Föl, föl vitézek…” kezdetű szöveggel énekeljük.) A szabadságharc leverését követően a Nemzeti Színházban folytatta sokrétű művészeti tevékenységét.

Az elhatalmasodó tüdőbetegség egy gazdag életút végét jelentette. Egressy Béni 1851-ben 37 éves korában hunyt el Pesten.

A rendezők a koszorúzási ünnepségre mindenkit szeretettel várnak.