péntek, május 25. - Orbán (hu) - Urban (sk) 1 EUR = 319.27 HUF 15 °C 25.5.2018, Pia Lekáreň PLUS HM Tesco , Bratislavská cesta 4018, 94501 Komárno 18:00 - 21:00
Város

A város 75 ezer euróval támogatja a termálfürdő robbanásveszélyének elhárítását

A befektetés teljes összege nagyjából 200 000 euró

fotó: trip.slovakia.travel

Komárom városa csaknem 75 000 euróval járul hozzá a gáztalanító berendezés vásárlásához a komáromi termálfürdő részére. Erről a városi képviselők a márciusi testületi ülésen döntöttek. A berendezés által nyert gázt villany- és hőenergia termeléséhez használnák ki. A gáztalanítás egyben biztonságosabbá teszi a fürdőzést is a termálfürdőben.

A támogatást Nagy Tamás, a termálfürdőt üzemeltető Comorra Servis járulékalapú szervezet igazgatója kérte a várostól. „Az a fúrás, ahonnan a vizet szivattyúzzuk, 18,3 köbméter gázt termel óránként, amelynek 70 százaléka metán. Naponta tehát 300 köbméter metán kerül a levegőbe, ami robbanásveszéllyel jár együtt. A gáztalanító berendezés nélkül be kellene zárnunk a fürdőt” – állapította meg Nagy. Szerinte a probléma már évek óta ismert, de ezt csak a helyiségek szellőztetésével kezelték.

Gáztalanító berendezés már korábban is működött a fürdőben, körülbelül tíz évvel ezelőtt, de később ezt eltüntették. Egy 2012-es földtani elemzés után, 2016 decemberében ismét végeztek vizsgálatokat, amelyek ismételten megerősítették a gáz jelenlétét. A fürdő üzemeltetője tavaly tavasszal a városi képviselőkhöz fordult a gáztalanító berendezés vásárlása ügyében, akik jóváhagyták a berendezés megvásárlásának támogatását.

A gáztalanító berendezés hőt és energiát is fog termelni. A beszerelését eredetileg idén januárra tervezték, az anyagi háttér hiánya miatt azonban ez későbbre tolódott. Körülbelül 200 000 eurós befektetésről van szó.

A jóváhagyott támogatást a fürdő üzemeltetője a berendezés első részletének kifizetésére fordítja. A többi részletet a megtakarított energia árából fogja fizetni az üzemeltető.

(tasr)

FEL