kedd, május 22. - Júlia, Rita (hu) - Júlia, Juliána (sk) 1 EUR = 319.4 HUF 10 °C 22.5.2018, Uto Lekáreň Pri Váhu Jazerná 15, 94501 Komárno 18:00 - 21:00
Régió

Árvízvédelem: Hamarosan elkészül a Komárom és Almásfüzitő közötti gátrendszer

Közel 90 százalékos a Dél-Komárom és Almásfüzitő közötti gátrendszer készültsége. Az új létesítmény már most nagyobb biztonságot nyújt a korábbi gátaknál, és megkönnyíti egy rendkívüli árvíz kivédését. 

A 7,2 milliárd forintos beruházás legjelentősebb eleme, hogy közel öt kilométer hosszan új gát épült a Bécs-Budapest vasúti fővonal mellett. Itt korábban a vasúti töltés látott el védelmi feladatot. Ezért árvízkor a vasútforgalom sebességét korlátozták, sokszor teljes vágányzárat rendeltek el.
A legnagyobb szerkezeti módosításra a komáromi személypályaudvar közelében kerül sor. Itt jelenleg a korábbi kőburkolatú földtöltés helyett árvízvédelmi fal és burkolt töltéskorona készül, és egyméteres agyagréteg építésével javítanak a gát vízállóságán.

A munkák során a létesítménybe közel hatszázezer köbméter anyagot építettek be, amelynek felét vízi úton szállították, ezzel mintegy 25 ezer teherautó-fordulóval kevesebb forgalom terhelte a környezetet. A projekt megvalósításán naponta 120-130 fő dolgozik, a teljes gátrendszer várhatóan szeptember végére készül el.

A beruházás ütemezését többször is át kellett szervezni, 2014-ben a nagy csapadék miatt állt a munka, majd az új védmű nyomvonalát is módosítani kellett, mivel Szőnynél egyedülálló régészeti leletre, egy római kori fürdőkomplexumra bukkantak.

mti

FEL