kedd, május 21. - Konstantin (hu) - Zina (sk) 1 EUR = 326 HUF 15 °C
Város

Megnyitotta kapuit a Czafrangó Sylvia Magán Művészeti Alapiskola

Szeptember 2-án a Klapka téren lévő Kreatív Art Stúdióban került sor a Czafrangó Sylvia Magán Művészeti Alapiskola tanévnyitójára.
Az iskola igazgatónője megnyitójában beszélt az intézmény küldetéséről. „Olyan széles körű művészeti nevelést kívánunk megvalósítani, amely magában foglalja minden egyes növendékünk személyiségének és tehetségének legteljesebb kibontakozását. Célunk, hogy a tanulás élmény legyen növendékeink számára. Ez így természetes, hiszen a tanárok java része maga is aktív, sikeres művész. Hagyományos módon, a képzések csoportosan látogathatóak. Az osztályozás, értékelés érdemjegyekkel történik. Minden évfolyam végén bizonyítványt adunk a diákoknak. Intézményünk a Szlovákia Oktatásügyi Minisztériuma által besorolt oktatási intézmény” – mondta az igazgatónő.
Kilenc művész-tanár vezetésével négy szakon (színjátszás, képzőművészet, zene, tánc) indul el a képzés. Az iskolába óvodások, valamint alsó és felső tagozatos alapiskolás gyerekek – azaz 3-tól 15 éves korig – jelentkezhettek, a későbbiekben azonban tervezik a felnőttképzés elindítását is. A színjátszás tanszakán játékos, kreatív foglalkozások keretében színpadi mozgást tanulhatnak, és szituációs gyakorlatokkal ismerkedhetnek meg a gyerekek. A képzőművészeti szakon a festés, a grafika, a szobrászat, a textilművészet, az üvegfestés, a fazekaskorongozás, a bábozás és sok más technika fogásait ismerhetik meg az iskolások. A zenei szakon egészen kicsiknek ritmus- és dallam-oktatást kínál, nagyobbaknak egyéni hangszeres foglakozásokat. A tánc szakon színpadi és karakter táncokat, tánc előkészítő gimnasztikát, balettet, társastáncot, néptáncot oktatnak. Minden egyes szaknak lesz egy vezetője, egy olyan tanár, aki az adott szak képzéséért felel majd. A napi munkát azonban már az egyes osztályfőnökök felügyelik, a gyermekeket ugyanis a megszokott formában, azaz osztályközösségekben oktatják majd. Az egyes csoportok, melyeket különböző szintfelmérés alapján alakítanak ki, hét fős létszámmal indulnak, az órák a legkisebbeknek 45 percesek, az iskolásoknak 2 x 45 percesek.
„A tanórák délutáni foglalkozások keretében, a gyermek megszokott környezetében zajlanak majd, hiszen az iskola elsődleges célja éppen az, hogy az oktatás eljusson akár a legkisebb településekre is. A tanárok tehát délután kocsiba ülnek, vagyis gyakorlatilag „házhoz mennek”, hogy a falusi iskolák szabad termeiben megtarthassák óráikat” – mondta Czafrangó Sylvia.
Az iskola az ovisokat egy kétéves előkészítővel, az iskolásokat pedig egy kilencéves képzéssel várja. A kilenc év után a diákok egy, a tanulmányok elvégzését igazoló oklevelet kapnak, amely az első fokozatú művészeti végzettséggel egyenértékű. Czafrangó Sylvia hozzátette még, hogy diákjaiknak a tanulmányok során fellépési, illetve kiállítási lehetőséget is biztosítanak, valamint minden tanévben tanulmányi kirándulásokat, képzőművészeti és zenei táborokat is szerveznek.
DELTA

[juicebox gallery_id=”58″]

FEL