kedd, május 21. - Konstantin (hu) - Zina (sk) 1 EUR = 326 HUF 15 °C
Város

Megszüntetik a balesetveszélyt a komáromi uszodában

Közel ötven felnőtt és gyermek gyűlt össze a múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésen, hogy tiltakozzanak az uszoda bezárása ellen. Az úszók és vízipólósok felhívták a testület figyelmét arra, hogy nekik igen­­­is szükségük van az uszodára, mivel a téli hónapokban nincs megoldva az edzési és sportolási lehetőségük. A testület több mint kétórás tanácskozás után elfogadott egy ötvenhétezer eurós pénzcsomagot, amellyel a balesetveszélyes állapotot elhárítanák, de az még kérdéses, hogy ez a pénzcsomag egyáltalán elegendő lesz-e az összes hiányosság eltávolítására.
Mint ismeretes, szeptember elején a komáromi uszoda nem nyitotta meg kapuit, mivel a műszaki ellenőrzések során olyan problémák merültek fel, amelyek az azonnali bezárást eredményezték. Nagy Tamás, az uszodát kezelő Comorra Service járulékos szervezet igazgatója ilyen körülmények mellett nem adta beleegyezését a nyitáshoz. A csütörtöki önkormányzati ülésre a szervezet igazgatója két javaslatot is előkészített. Az uszoda megnyitásához egy 57 ezer eurós csomagot kért, továbbá hosszú távú megoldásként a kinti strand medencéjének befedését javasolta egy könnyűszerkezetű megoldással. A befedés költségei 225 ezer euróba kerülnének, de további javítások szükségesek a strandon is, közel félmillió eurós összegben.
Az úszók képviseletében Kubis Sándor edző beszélt. Elmondta, hogy ők is tisztában vannak az épület szörnyű állapotával, de véleménye szerint ez azért következhetett be, mivel a 30 év alatt alig költöttek rá valamit. Utalt az eredményeikre és az úszósport fontosságára egy város életében. Az edző elmondta, nem igazán lelkes a fedett strand ötletétől, de annak is tudatában van, hogy egy új fedett uszoda, amely csak sportcélokra szolgálna, 2-3 millió euróba kerülne.
Anton Marek polgármester megjegyezte, hogy nincs senki az uszoda ellen, csak egy jó megoldást kell találni, ami mindenkinek megfelel. Elmondta, még szerencse, hogy eddig nem történt baleset a létesítményben. Néhány képviselő arra emlékeztette a polgármestert, hogy már jó ideje figyelmeztették a város vezetését, az uszodában gond lehet, mégsem történt semmilyen lépés ezen a téren. Januárban már sor került egy rövid bezárásra, azonban akkor a leginkább kifogásolt dolgokat gyorsan eltávolították.
A vitát követően a képviselők jóváhagytak egy 57 ezer eurós csomagot, amely segít a legégetőbb problémák eltávolításában, és az uszoda megnyitásában. Azonban Nagy Tamás, a Comorra Service igazgató megjegyezte, hogy az ötvenhétezer eurós csomag nem biztos, hogy fedezi majd az összes kiadást, valamint a héten egy statikus szakember is felméréseket fog végezni az intézményben és az ő szakvéleményétől is függ a többi kiadás nagysága.
A testületi ülés egy másik pontjában Nagy Tamás felvázolta a kinti strand befedésének tervét. Elmondása szerint igyekezett megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, ami a cég és a város jelenlegi anyagi helyzetében szóba jöhet. Utalt rá, hogy a legtöbb medence szavatossága már régen lejárt, a 225 ezer eurós befedésen túl mindenképpen szükséges 500 ezer eurós befektetés. A beszámoló után a képviselők feladatul adták az igazgatónak, hogy a befedés költségeit dolgozza ki pontos számokkal és adatokkal a legközelebbi testületi ülésre.

DELTA

[juicebox gallery_id=”59″]

FEL