kedd, május 21. - Konstantin (hu) - Zina (sk) 1 EUR = 326 HUF 15 °C
Város

Tumultus az OTP-fiókokban

A múlt hét folyamán megkezdődött a magyarországi Bethlen Gábor Alap által kiutalt oktatási támogatások kifizetése, az OTP bankfiókok előtt reggeltől hosszú sorok kígyóznak.
IMG_3779
A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. megkezdte az 55 eurós oktatási támogatás, ösztöndíj kifizetését, melyet 2011 óta az OTP Banka Szlovákia hálózatán keresztül bonyolít. A kifizetés első napján a tavalyihoz és a tavalyelőttihez hasonló rohamra lehetett számítani a szülők részéről, amely az idén sem maradt el.
A BGA hosszútávú projekt célja nevelési- oktatási ösztöndíj pályázat keretén belül támogatást nyújtani a magyar nyelvű oktatásban részesülők számára. A projekt keretén belül a pályázatba bekapcsolódhattak óvodai, alap- vagy középfokú tanulmányaikat magyar nyelven folytató pályázók és főiskolai hallgatók is.
Fabó Mária, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének pályázati koordinátora a Bummnak pontosított a támogatások összegével kapcsolatban. Elmondása szerint augusztus 23-án utalta az OTP az idei nevelési, oktatási, valamint tankönyv és taneszköz támogatást, mint ahogy a hallgatói támogatásokat is. Az OTP számlával rendelkező pályázók számláira már ezen a napon megérkezett a támogatás. „Aki még nem rendelkezik OTP számlával, az szintén e pénzintézet fiókjaiban juthat a megítélt pénzhez – készpénzben, október 31-ig. A nevelési-oktatási támogatás összege idén 55, a hallgatói támogatásé 10 euró fejenként. Az előbbi esetében ez nagyjából 20 euróval kevesebb, mint a korábbi években – Budapest a hivatalos tájékoztatás szerint a Magyarországot érintő túlzott deficit-eljárás következtében foganatosított takarékoskodás miatt csökkentette a támogatások összegét“ -írta a portálnak Fabó Mária.
„Szlovákiában idén összesen 48 246, gyerekét magyar iskolába járató szülő kérvényezte a támogatást. Ebből mintegy 900-at utasítottak el. Az elutasított pályázók nem pótolták a hiányzó dokumentumokat, későn küldték el a kérvényt, vagy sok igazolatlan órájuk volt. A kiskorúak közül idén 44 662, a 18 év felettiek esetében 2527 diáknak ítélték meg a támogatást, amelyet a szülők kötelesek gyerekeik iskolalátogatásával kapcsolatban felhasználni. Hallgatói támogatást idén Szlovákiában 121-en kapnak“ – tette hozzá a szövetség pályázati koordinátora.

DELTA

FEL