Város 2021. 01. 21.

Egyedi Covid tanúsítványa lesz Komáromnak

A hétvégi országos tesztelés során már nem a megszokott „Certifikátokat” kapjuk meg, hanem egy általános igazolásra cserélik sok helyen. Néhány önkormányzat viszont úgy döntött, méltatlan ez a forma és a saját mintavételi pontjain egyedi tanúsítványt készít. Komáromban két nyelven.

A vasárnap este meghirdetett sajtótájékoztatót követően kapták az önkormányzatok a hírt az országos tesztelés részleteiről. Az egyes településekre jóval több feladatot pakoltak mint ősszel, hiszen a katonaság nem vesz részt a koordinálásban, és a legtöbb helyen saját mintavételi pontot kellett létrehozni az önkormányzatoknak. Ezzel már részben egészségügyi szolgáltatóvá is váltak, számos újabb feladattal.

A hét elején vált ismerté, hogy nem lesznek a jól megszokott kék papírok, az eddig használatos „certifikátok”. Az önkormányzatok tegnap egy egyszerű A4-es word dokumentumot kaptak, ami ezen túl igazolásként szolgál egy pecséttel. Néhány helyen viszont úgy gondolták, hogy ez nem csak nagyon könnyen hamisítható ilyen formában, de méltatlan is egy olyan teszteléshez, aminek nagyon komoly következményei lehetnek a lakosok életében.

„Komáromban kerestük annak lehetőségét, hogy a dokumentumok kétnyelvűek legyenek, és komolyabb formát kapjanak. A pozsonypüspöki polgármester, Pék Zoltán oldalán figyeltem fel arra, hogy valahol egyedi tanúsítványokat készítenek. Így elkészítettük a komáromi változatot, amit az illetékes szervekkel is egyeztettünk”- mondta el Keszegh Béla  polgármester.

A komáromi tanúsítvány annyiban különleges még, hogy teljesen kétnyelvű, nem csak az adatok tekintetében, de a másik oldalon szereplő figyelmeztetések is.

„Úgy gondolom ezen a téren be kellene tartani az ide vonatkozó előírásokat, amennyiben veszélyre és egészségre vonatkozó tájékoztatás van, annak meg kell jelenni bizonyos helyeken két nyelven. Az eddigi kék papírok is részben két nyelvűek voltak, szlovák és angol, de a komáromi tanúsítvány a lakosokhoz igazodva szlovák és magyar lesz. A hátlapon mindenki tájékozódhat arról magyarul is, mi a teendője, ha pozitív lesz a teszt eredménye” – tette hozzá Komárom polgármestere, aki az illetékes szervekkel is konzultált ezzel kapcsolatosan.

Mégis van regisztráció

Komáromban először nem volt tervben a regisztrálás lehetősége, mivel a folyamatos várakozási idő közzé tételével szerették volna kezelni az arányos érkezést. Az önkormányzat ugyan több ilyen regisztrációs programot megvizsgált, de végül bonyolultnak tűntek a rendszerek azon az oldalon, amit a tesztelési pontokon kellene kezelni.

Egy komáromi programozócsapatnak köszönhetően mégis lehetőség nyílik a regisztrációra a hétvégi koronavírus tesztelésre – tájékoztatott csütörtökön a város. Egy könnyen kezelhető kétnyelvű felület (https://kntest.sk/) áll rendelkezésre, ahol öt helyszín közül választhatnak az érdeklődők. A regisztrálók az idősáv kiválasztása után egy pontos időpontot kapnak, amelyről e-mailben is érkezik értesítés. Olyan helyeken lehet regisztrálni, ahol több mintavételi pont van, így továbbra is minden helyszín elérhető azoknak, akik nem regisztrálnak. A város honlapján állandóan friss információ lesz elérhető a várakozási időről az egyes mintavételi pontokon, amelyről a városi rendőrség 159-es telefonszámán is adnak tájékoztatást.