Kultúra 2024. 06. 13.

1. nap – A harmincas évek Budapestjéről a mai Jószágországba

Örömteli viszontlátások, kézfogások, ölelések sorjáztak az 59. Jókai Napok stábján a szerdai megnyitó előtt. Látszott: van kiért, van miért megrendezni a szlovákiai magyar amatőr színjátszók országos fesztiválját. Ahogy azt Bajkai Csengel Mónika főszervező a Visszhang című fesztivál napilap címlapján hangsúlyozta, az idén kavalkád várható és színes lesz a fesztivál.

Késő délután öt órakor, az ünnepélyes megnyitón, Keszegh Béla polgármester, aki mindig felkészült beszédeibe belecsempész egy kis humort is, hangsúlyozta, hogy ő még nem a Rejtő Jenő produkció része, és ezen jót derült a közönség. Kell a humor ezekben a nehéz időkben – tette hozzá a város első embere, aki előre jelezte a jövő évet is, amikor Jókai Mór születésének kétszázadik évfordulóját ünnepli majd szülővárosa.

A felnőtt színjátszó csoportok versenyét a rétei Révisz Vidám Színpad Rejtő-estje nyitotta, három bohózattal, az író és Nádasi László tollából Gyurcsi Pomichal Mária rendezésében. A csoport igyekezett megidézni a múlt század harmincas-negyvenes éveinek Budapestjét. A fesztivállakók az akkori dallamokat dúdolgatva mentek vacsorázni.

Jelenet a rétei Révisz Vidám Színpad Rejtő Jenő-estjéből

Este azután a Meg+(s)zavaztuk Diákszínpad Jószágország ’24 című előadása volt az édes-keserű desszert a Marianum Egyházi Iskolaközpont udvarán. Szabadtéri előadás lévén, a nézők sokáig kémlelték az eget, olykor csöpögött néhány esőcsepp, a következő percben elállt. Fél órát csúszott is a kezdés, de az előadás mindenért kárpótolta azokat, akik megtekintették. Tóth Gábor és Miklós László rendezők egy különleges színpadi világot teremtettek az Állatfarm motívumaira készült eredeti színházi produkcióban. A végén a nézők szűnni nem akaró vastapssal jutalmazták a frenetikus játékot.

Hogy miként látta mindezt a fesztivál zsűrije, Hizsnyan Géza színházi szakember, a szakmai zsűri elnöke, Sereglei András drámapedagógus, rendező, Michač Gábor díszlet-, jelmez-, és bábtervező, Szabó Csilla drámapedagógus, rendező, Varga Emese dramaturg, a Komáromi Jókai Színház mávészeti vezetője, a ma 13 órakor, a Kiss Péntek József kamarateremben kezdődő szakmai értékelésen derül majd ki.

BJ, fotó: Pálinkás Eszter My Neverland photography
Kezdőkép: A Jószágország ’24 egy jelenete

A cikk támogatója Komárom Városa