Város Dél-komárom 2018. 07. 25.

270 millió forintból épül meg az új régészeti park Dél-Komáromban

A Dél-Komáromban megépülő régészeti park annak az 1 milliárd forintos támogatásnak a részét képezi, melynek városba érkezése a közelmúltban vált biztossá. A témában tegnap, július 24-én tartottak sajtótájékoztatót a Városházán. 

A dél-komáromi önkormányzat „A dunai limes magyarországi szakasza turisztikai fejlesztése” projektben pályázott a Brigetio régészeti park megépítésére.

„A munkálatok során a MOL városrészben kerül kialakításra a „park”, amelynek részét képezi a fogadóépület, a látványrégészeti park és a római kori játszótér is” – mondta a sajtótájékoztatón dr. Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere. A városvezető hozzátette, a fejlesztés célja a Dunai Limes világörökségi várományos helyszíneinek turisztikai fejlesztése. A projektben a Dunaújváros-Kölked-Nyergesújfalu-Komárom vonalon számos attrakció jön létre.

„A projektben múzeumi kiállítótér, interaktív élménytér, látogatóközpont, multifunkcionális rendezvényhelyszín, valamint kávézó, ajándékbolt és pihenő épül. A 270 millió forint értékű, 100 %-os támogatottságú építkezés munkálatai várhatóan 2020 végére fejeződnek be” 
– tette hozzá a polgármester.

Czunyiné dr. Bertalan Judit elmondta, a fejlesztés elősegíti a Dunai Limes hazai világörökség-várományos helyszínein az épített és kulturális örökség megőrzését, és annak bemutatását. A szezonalitás csökkentését a több mint 270 napos nyitva tartás és az időjárás-független programkínálat segíti majd.

A régészeti park látványtervei: 

(fotók: Komárom Város Hivatalos oldala Facebook oldal)

Az önkormányzat emellett 400 millió forint támogatást nyert az ipari parkban épülő inkubátorház létrehozásához, valamint az ipari parki záportározó Dunába való csatlakoztatásához is. Az 1 milliárd forintos támogatás fennmaradó részéből fejlődhet az autóbuszos közlekedés Észak- és Dél-Komárom között, valamint számos a helyi identitást növelő program is megvalósulhat a városban.

(Szia Komárom, komarom.hu alapján)