Régió 2014. 04. 08.

5,1 millió eurós fejlesztés Komáromban

Az elmúlt évek legnagyobb összegű fejlesztése valósul meg Komáromban a közeljövőben. A régió vízgazdálkodási vállalata, a KOMVaK sikeresen pályázott a környezetvédelmi minisztériumnál, így nemsokára jelentősen bővülhet a víztisztító állomás kapacitása.

A Komáromi járás 19 községét ellátó KOMVaK rt. 5 139 388,5 euró értékben készül bővíteni a jelenlegi víztisztító állomás kapacitását. A Komárom város tulajdonában lévő részvénytársaságnak 5 százalékot kell fizetnie a költségekből, 95 százalékot (4 882 419,08 euró) európai alapokból fedezik.

A fejlesztés célja a már meglévő víztisztító állomás bővítése a Vág folyó partján. Az állomás jelenleg Őrsújfalu és Komárom szennyvizének tisztítását látja el 229 liter/s teljesítménnyel. A fejlesztés eredménye képen 30 százalékkal növekedik a tisztító állomás kapacitása. Az építés költségeit jelentősen növeli, hogy a környezetvédelmi szempontok betartása miatt több mérésnek és fúrásnak kell megelőzni a fejlesztést.

“Az állomás bővítése kiemelten fontos cél volt számunkra, mivel a meglévő tisztító egység teljes kihasználtságban működött, nem volt tér nagyobb mennyiség befogadására. Az állomás bővítésével megteremtjük a feltételeket, hogy nagyobb ipari fejlesztések is megvalósulhassanak Komáromban” – mondta el Cséplő Gábor, a KOMVaK rt. igazgatója.

“A hivatalos értesítés után nemsokára aláírjuk a szerződést, majd terveink szerint a nyár folyamán elkezdődik az építkezés, aminek legkésőbb 2015 augusztusáig be kell fejeződni. Nem csak új építmények kerülnek a meglévő telephelyre, de a technológiai eljárás is modernebb lesz” – fejti ki a részleteket a vállalat vezetője.

A meglévő egység már nem csak kapacitásában, de technológiájában is a fejlesztést kívánta. A tavalyi év folyamán egy meghibásodás miatt nem tudták a megfelelő értékek szintjére tisztítani a vizet, ami miatt 17 ezer eurós környezetterhelési illetéket kellett fizetni a vállalatnak. A mostani fejlesztés azonban olyan komplex megoldást kínál, amellyel a jövőben zavartalanul működhet a teljes tisztítás.

“Örömmel mondhatjuk el a régió lakosainak, akiket a KOMVaK vállalat lát el ivóvízzel, úgy ahogy tavaly, az idei évben sem emelkednek a szolgáltatásaink árai. Úgy fejlesztünk – ezzel bővítve Komárom város vagyonát -, hogy a legjobb minőségű vizet biztosítjuk, azonban a lakosoknak nem kell többet fizetni” – hangsúlyozta Cséplő Gábor. Hozzátette, hogy az elmúlt években is több mint 3,9 millió értékben fejlesztettek. A bősi rákötés költségei 2,59 milliót tettek ki. Ez a fejlesztés segítette Tany, Nemesócsa és Ekel lefedését, és az ottani árak csökkenését. A másik fejlesztés az Erzsébet szigeten zajlott, ahol a szolgáltatott vízkincs van, itt 1,32 millió eurós bővítés zajlott.

A saját költségvetés terhére júliusig megvalósítják a kavai átkötést Komáromból, ami 1,2 millió eurós kiadással járt. Kaván korábban gyakran mutattak határértékeket a laboratóriumi mérések, azonban az átkötésnek köszönhetően már a kavai csapokon is Európa egyik legjobb minőségű vize folyhat.

A fejlesztés teljes összege: 5 139 388,5 euró
A támogatás összege: 4 882 419,08 euró
A fejlesztés kezdete: 2014. augusztus
A fejlesztés befejezése: 2015. augusztus
A KOMVaK által ellátott községek száma: 19
A vállalattal kapcsolatos egyéb információ: www.komvak.sk

Szólj hozzá!