Mix Dél-komárom 2018. 12. 13.

90 éves a dél-komáromi evangélikus gyülekezet

Hálaadó Istentiszteletre várták az evangélikus híveket november végén a dél-komáromi imaházba, a gyülekezet fennállásának 90. évfordulója alkalmából – írja a Komáromi Újság. Ittzés János és Szebik Imre nyugalmazott püspökök, Szarka István esperes, Ihász Beatrix és Veres József volt komáromi lelkipásztorok is részt vettek az Istentiszteleten.

A város evangélikus közössége nagyon összetartó, 70-80 fő aktív taggal. Kirándulásokat és nyári táborokat szerveznek, melyen felnőttek is szép számmal részt vesznek. A közös programok összekovácsolják a társaságot. Énekkarral is büszkélkedhetnek, akik rendszeres szereplői az egyházi és a komáromi rendezvényeknek.

Czanek Gyuláné hosszú idő óta a gyülekezet tagja. Huszonegy éven keresztül 2012-ig látta el a pénztárosi megbízatást.

A tisztséggel együtt járt a presbitériumi tagság is. Bekerültem egy nagyon kedves közösségbe, amelyre ma is nagy szeretettel gondolok. A gyülekezet többször került nehéz anyagi helyzetbe az évek alatt. Volt, amikor a megszűnés fenyegette, de az Úristen mindig segített! Amikor gáztüzelésre álltunk át az országos és a megyei egyháztól kaptunk segítséget. Támogatott minket a komáromi önkormányzat is. Mátrai Magdolna aktivitásának köszönhetően sikeres pályázatokon vettünk részt. Ezekből a forrásokból felújítottuk az imaházat és talpra állt a gyülekezet.

Czanek Dóra is aktív tagja a közösségnek. Két gyermekét hitben neveli férjével.

Az, hogy ide járok, az nem egy szép hagyomány, vagy nemes szokás, hanem valós kapcsolat Istennel. Meghatározó része az életemnek, hogy Isten szeret. Beszél hozzám, bátorít, útmutatást ad és egy percre sem engedi el a kezem.  Ez egy olyan csoda, amit az ember a hétköznapjai során él át, ezért hála van a szívemben.

Szeptember 15-től Menyes Gyula helyettes lelkész és felesége Menyesné Uram Zsuzsanna hirdeti az igét a komáromi evangélikus közösségnek.

Győrságról látjuk el a szolgálatot. Még, ha térben messzebb is vagyunk, lélekben közel állunk a komáromi gyülekezet tagjaihoz. Szeretnék részt venni a hívek lelki életében, valamint a társadalmi és ökumenikus életben is. Nagyon jó érzés, hogy a gyülekezet úgy viszonyul hozzánk, mintha évek óta itt szolgálnánk. Azt mondom, örüljünk egymásnak és segítsük egymást azon az úton, ami az örök élet felé vezet. Ebben a határvárosban szeretném hirdetni Isten határtalan szeretetét. Megbízatásom 2019. július 31-ig tart.

A Menyes házaspárnak négy fiú gyermeke van. Ahogy a helyettes lelkész elmondta:

– Nehéz egy lelkész család időbeosztása, hiszen mi épp vasárnap vagy szombaton vagyunk szolgálatban, a gyerekek pedig akkor szabadok. Kihívást jelent az is, hogy adott esetben hat hittanóra után a nap végén az ember a saját gyermekeivel is türelmes legyen. Úgy érzem sikerült példát mutatnunk hitéletből a gyermekeink számára. Ők is tudják hova tartoznak nem csak családon, hanem a gyülekezeten belül is.

Az Istentiszteletet követően szeretetvendégség várta a híveket.