Kultúra 2018. 04. 24.

A Bánk bán péntektől a Komáromi Jókai Színház műsorán

2018. április 27-én, pénteken 19.00 órai kezdettel kerül bemutatásra a Komáromi Jókai Színház 65. évadának kiemelt előadása, Katona József Bánk bán című tragédiája.

Az előadást Hargitai Iván rendezte. Látványos díszletét Horesnyi Balázs, jelmezeit Kárpáti Enikő tervezték. Az előadás zeneszerzője Dobri Dániel. A koreográfiát és a színpadi mozgásokat Cortés Sebastián jegyzi. Az előadáshoz készült mai szövegkönyv, amely nagy hangsúly fektet az érthetőségre, Perczel Enikő dramaturg munkája.

„A Bánk bán nagyon tehetséges, shakespeare-i nagyságú remekmű” – vallja az előadás rendezője. „Azért is, mert könnyen átemelhető a mába. Férj–feleség–szerető–király–munka–szerelem–házasság témakörében nagyon bonyolultan mesél egy történetet Katona. Ráadásul teljes mértékben kiemelhető a magyar kontextusból. Ezért is hasonlítom Shakespeare-hez. A III. Richárdban a Rózsák háborúját nem ismerjük, nem is akarjuk megismerni, mégis nagyon izgalmas a történet: ahogy egy-egy konfliktus fatálisan fokozódik, és egyszer csak már nem tudunk kilátni a saját a problémákból, ezért a folyamatos sértések és félreértések okán, a régi sebek felvakarása okán, szörnyű tragédiába omlik két családnak és egy országnak a sorsa” – vallja Hargitai Iván.

Katona József tragédiája ezúttal nem történelmi játékként jelenik meg a Komáromi Jókai Színház színpadán, hanem mint egy kortárs, ma is érvényes történet, melynek főszereplője Bánk bán, a bukott államférfi. „Bánk nem jó politikus, mert érzései vannak” – mondja a szerepet alakító Tóth Tibor Jászai Mari-díjas színművész, a Komáromi Jókai Színház igazgatója. „Politikusként abban a pillanatban ››lepleződik le‹‹, amikor a magánember indulata felülírja az elvárt politikai magatartást. Csitítja, türelemre inti a békétleneket, majd pedig személyes érintettségből olyat tesz, amiről a békétleneket lebeszélte. De megbukik férjként is. Nem érti, s nem hallgatja meg Melindát, nem tudja megbocsátani a történteket, ezért elzavarja magától” – tudatja a színész, színházigazgató.

A rengeteg színészt, gyermekszereplőt, táncost, zenészt felvonultató előadás főbb szerepeit Skronka Tibor (II. Endre, magyarok királya), Bandor Éva Jászai Mari-díjas (Gertrudis királyné), Fabó Tibor Jászai Mari-díjas (Tiborc, paraszt), Béhr Márton a. n. (Otto, Gertrudis testvéröccse), Szabó Viktor (Biberach lézengő ritter), Ladányi Júlia e.h. (Melinda, Bánk felesége) alakítják.

A közönség az ünnepi előadásban láthatja majd Majorfalvi Bálintot (Mikhál bán), Olasz Istvánt (Simon bán), Mokos Attilát (Petur bán), Németh Istvánt (Myska bán), Drága Diánát m.v. (Izidóra), Bernáth Tamást (Solom), Culka Ottót (Egy zászlósúr), Nagy Lászlót (Egy udvarnok).

Gyermekszerepekben állnak a közönség elé Méhes Gergő m.v. és Mácsik Bence m.v. (felváltva, mint Soma, Bánk és Melinda gyermeke), valamint Jancsík Dóra m.v., Sárközi Dávid m.v., illetve Lengyel Ádám m.v. (Endre és Gertrudis gyermekei).

A kórust – békétlenek, udvornikok, udvarhölgyek és urak – Miklós László, Pőcze István m. v., Vermes István m. v.,  Bukovszky Orsolya m. v., Kiss Dóri m. v.,  Leczkési Dóra, Pluhár Katica m. v., Szarka Beáta m. v., Schlár Gréti m. v. alkotják.

Dobri Dániel erős atmoszférát teremtő zenéjét élőben szólaltatja meg a Pálinkás Adrássy Zsuzsanna, Illés Ferenc m. v., Varjú Attila m. v. Mayer József m. v. / Miskolczi Márton m. v. összetételű zenekar.

A Bánk bán bemutatójához kapcsolódik a Komáromi Jókai Színház és a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont „Bánk bán nyomában” című színháztörténeti vetélkedője, amelyre 2018. május 4-én, pénteken délelőtt kerül sor, 13 csapat és a szakmai zsűri: Hizsnyan Géza színikritikus, Perényi Balázs drámapedagógus, rendező, Tóth Tibor színész, színházigazgató részvételével.

 Az előadás ajánlója