Város 2017. 04. 27.

A belváros szívében – gyönyörű lett a Szabadidőközpont épülete

„Szívünket-lelkünket tettük ebbe az épületbe – mondta a mai (április 27.) megnyitón a Szabadidőközpont igazgatónője, Sokolová Erika – és azt hiszem, ez meg is látszik az eredményen.” Valóban: nagyon szép, ízléses és jó hangulatú lett a Szabadidőközpont új helyszíne. Az ide járó komáromiak – akik egy éves kortól egészen nyugdíjas korig látogatják a központot – mától a „Baťa-udvarban” (Klapka tér 7 – a Szentháromság szoborral szemben) folytathatják kedvenc tevékenységeiket, szakköreiket.

Stubendek László polgármester és Sokolová Erika, a Szabadidőközpont igazgatónője az ünnepélyes megnyitón

Az épület nem csupán szép lett, hanem praktikus is: minden szakkörnek megvan a maga helye. A központ dolgozói (igazgatónő, hat pedagógus és négy személyzet) egy hónapon keresztül megfeszítve dolgoztak azért, hogy a hetes lakótelepről, ahol csaknem 30 évet töltöttek, ízléses és gyermekbarát helyre költözhessenek át. Sok segítséget kaptak a város mellett működő szervezetektől.

A tornahelyiség jól felszerelt

Jelenleg a Szabadidőközpontot összesen 515-en látogatják (478 gyermek és 37 felnőtt). Repertoárja nagyon gazdag, négy fő alkotói csoporton belül 30 tervezett kör valósul meg, köztük nyelvtanfolyamok (angol, német, magyar és szlovák), iskolai tantárgyak korrepetálása, játékok (pl. Legománia), sport (baba-mama tornától kezdve a középiskolások aerobic órájáig – Slávik Éva), tánc, klub gyermekes anyukáknak, Montessori Club (mozgásfejlesztés), drámajáték, műszaki oktatás, szabás-varrás hölgyeknek…

Városunk ismert sportszemélyisége, Slávik Éva is tart foglalkozásokat

Nehéz lenne felsorolni a sok érdekes tevékenységet, amelyek egyébként igen barátságos áron férhetők hozzá: 3 euró/hónap; összetettebb foglalkozás esetén 5 euró/hónap!

Játszószoba a legkisebbeknek Fotó: Delta

Komárom Város segítségével – mely éves szinten 136 700 euróval járul hozzá a központ működéséhez – újonnan felújított helyiségeket vehetnek birtokba gyerekeink. A költözés összköltsége 22 269,97 eurót tesz ki, mely szintén Komárom Város költségvetéséből kerül kifizetésre. Ezen kívül 65650,27 euró értékben felújítási munkák lettek végrehajtva, melyek hozzájárulnak az épületek magasabb komfortfokozatának biztosításához.

Képzőművészeti foglalkozások klubhelyisége Fotó: Delta

Átalakításra kerültek a belső terek, új válaszfalak lettek elhelyezve a régiek helyett, ki lett cserélve a padlóburkolat, a hátsó kapuknál az új bejárati ajtó lett elhelyezve, a garázsajtók műanyag ajtóra lettek cserélve, helyreállították a tisztasági helyiségeket, az egész épület ki lett festve, a belső csatornarendszer, vízellátás, fűtési rendszer meg lett javítva, s a világítás helyre lett állítva, új kapcsolók lettek elhelyezve.

Minden előkészítve a drámajátékok számára Fotó: Delta

A Komáromi Szabadidőközpont immár több mint öt évtizede biztosít minőségi időtöltést a helyi fiatalság széles rétegei számára. Jogelődje, a Kerületi Úttörőház létrejötte az 1955-1956-os évre tehető, amikor tett követte a célt, hogy újfajta aktivitásra bírják a fiatalokat. A szabadidőközpont az évek során számos helyen működött a városban. Sokan emlékezhetnek még az egykori Steiner Gábor utcai partizánházra, vagy a történelmi Timotheus-házra, csakúgy mint a központ közelmúltbeli otthonaira, a Marianumra, az Eötvös Utcai Óvodára, s végül a Rozmaring utcai épületre.

A Szabadidőközpont pedagógusaival, tevékenységeivel a Komáromi Napok keretén belül is találkozhatunk: április 30-án a Tiszti Pavilon udvarában, illetve május 1-én az Öregvárban várják a gyerekeket!

Fotó: Kádek Péter
Szöveg: Komáromi Városi Hivatal, SziaKomárom