Kultúra Dél-komárom 2019. 04. 10.

A deportáltakra emlékeznek

Hét éve, hogy dr. Molnár Attila polgármester, korábbi országgyűlési képviselő kezdeményezésére az Országgyűlés április 12-ét a kitelepítettek emléknapjává nyilvánította. Azért e dátum, mivel 1947-ben ezen a napon indultak el az első vagonok a Felvidékről. A Beneš-dekrétumok 100 ezer magyart kényszerítettek szülőföldjének elhagyására a kollektív bűnösség elvére hivatkozva. Több mint egy évtizede már, hogy a dél-komáromi Kecskés László Társaság megemlékezik a felvidéki kitelepítésekről, mindezt 2010 óta az önkormányzattal közösen teszi. Az országos találkozóra ezúttal is a Monostori erődben kerül sor, szombat délelőtt 10.00 órától.

A „Benned él a magyarság!” mottójú megemlékezés fővédnöke Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, védnökei pedig Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, valamint dr. Molnár Attila polgármester.

Program az emlékfalnál tartandó koszorúzással kezdődik, majd a Dunai bástya Klapka termében Farkas Béla tárogatóművész előadásával folytatódik. A Szózat közös eléneklése után dr. Molnár Attila polgármester mond köszöntőt, majd Fazekas Lászlónak, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökének, Bros Gergelynek, Dél-Komárom római katolikus plébánosának, és Milus Ferencnek, Szőny római katolikus plébánosának egyházi áldása következik.

A továbbiakban Oláh Kálmán Pro Urbe-díjas tanár szavalja Ady Endre: Hazamegyek a falumba című költeményét, melyet Czunyiné dr. Bertalan Judit védnök felszólalása, Mészáros János Elek énekművész előadása, és Harrach Péter fővédnök beszéde követ.

Az esemény végén az egykor deportált Keller Tiborné visszaemlékezését olvassa fel unokája Gerzsenyi Krisztián, majd az „Árva magyarnak születtem” című dalt adja elő közösen Mészáros János Elek és Farkas Béla. Az esemény nemzeti imánk, a Himnusz eléneklésével, valamint szeretetvendégséggel zárul.