Kultúra Dél-komárom 2019. 10. 29.

A Fölszállott a Páva elődöntőjébe jutott a dél-komáromi Ördöngös Népzenetanoda

A Duna Televízióban sugárzott népzenei tehetségkutató november 8-i adásában Korpás Éva és Horsa István tanítványai: Janovszki Csenge (ének), Kozma János (hegedű), Méhes Mihály (kontra), Horsa Borbála (cselló), Méhes Gergely (nagybőgő) 24 társukkal együtt mutatkoznak majd be.

A zsűri tagja Sebestyén Márta, Kossuth-díjas népdalénekes; Salamon Bea előadóművész, népi hegedű tanár, a népművészet ifjú mestere, a Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa; Kocsis Enikő Harangozó-díjas koreográfus, táncművész, a Szentendre Táncegyüttes, a Győri Lippentő és a Fitos Dezső Társulat művészeti vezetője; Eredics Gábor Kossuth-díjas népzenész, akadémikus, a Vujicsics Együttes vezetője, a Zeneakadémia tanára; Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, táncművész, A Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója, a Honvéd Együttes igazgatója.

A MTVA és a Hagyományok Háza, valamint szakmai partnere, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület népzenei és néptáncos tehetségkutatóját idén is Morvai Noémi és Novák Péter vezeti.

Az Ördöngös Népzenetanoda 3 éves kortól vár minden kedves érdeklődőt Magyarországról és külföldről egyaránt. Már a kezdetektől a végső célt, a zenekarban való muzsikálást helyezik a középpontba, amely a népzenetanodában az alapvető hangszerkezelési fogások megtanulása után elkezdődik. A tanodában hegedűn, kontrán, bőgőn, csellón és kecskedudán folyik az oktatás.

(az atempo.sk cikke alapján)