Kultúra Dél-komárom 2018. 11. 08.

A fordulat évei Komárom – Esztergom vármegyében 1944-1949

…a fenti mottóval ma délelőtt 9.30-tól tartanak levéltáros konferenciát Dél-Komáromban, a Városháza dísztermében.

Az előadók, köztük dr. Palasik Mária, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa, dr. Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja, dr. Wencz Balázs, az MNL Komárom-Esztergom Megyei Levéltárának igazgatója, valamint Horváth Attila, Tóth-Péter Veronika és Kovács Péter, a megyei levéltár munkatársai az egyházi iskolák államosításáról, a ’45 / ’47 / ’49-es komáromi választásokról, a szovjet hadsereg állomásozásáról, Mindszenty József  hercegprímás, bíboros bebörtönzéséről, valamint a város ’45 – ’49-es újjáépítéséről tartanak előadást.

Az eseményt Molnárné dr. Taár Izabella a járási hivatal vezetője nyitja meg. Támogatja az NKA és a Magyar Nemzeti Levéltár.

Az időszak legjellemzőbb országos belpolitikai eseménye a kékcédulás választás volt, melyet 1947. augusztus 31-én rendeztek. Ez volt az első olyan országgyűlési választás, amelyen a legtöbb szavazatot egy kommunista párt (Magyar Kommunista Párt, MKP) kapta, de a választójogi törvény módosításával és a választási csalások ellenére sem sikerült az abszolút többséget megszereznie. Sikeres volt azonban az a taktika, amellyel felszalámizták a korábban abszolút többséggel rendelkező Független Kisgazdapártot.

A szovjet megszállók fegyvereinek oltalmában így a kommunisták ezen a választáson nagy lépést tettek az egyeduralom megszerzése felé vezető úton. A Dinnyés Lajos vezetésével 1947. szeptember 23-án alakult kormányban már ők kapták a legtöbb posztot… a többi már történelem…