2024. 07. 04.

A gútai Szent Rozália Park megújulása

A Gútán található Szent Rozália Park, amely hosszú ideje elhanyagolt állapotban volt, teljes felújításon esik át. A park megújulása egy 750 ezer eurós pályázati támogatásnak köszönhetően valósulhat meg.

Gúta városvezetése kiemelt feladatának tekinti a település arculatának fejlesztését, amelynek egyik fontos eleme a belvárosi részek modernizálása és rendbetétele. A Szent Rozália Park felújítására vonatkozó tervekről és látványtervekről már korábban is beszámoltunk, és most a megvalósításhoz szükséges pályázati támogatást is sikerült elnyerni. A részletekről Kárpáty Ernő alpolgármester tájékoztatta a Gútai Újságot:

Forrás: gutaiujsag.sk

Eredetileg egy magyar-szlovák Intereg pályázattal szerettünk volna pénzhez jutni, majd Nyitra megyéhez helyeztük át a terveinket, elképzeléseinket. Története során először döntheti el a megyénk, hogy mely projekteket támogatja, köszönhetően a jól kidolgozott, megtervezett és előkészített beadványunknak ismét a mi pályázatunkat hozták ki győztesnek egy újabb tenderben. Amikor pályáztunk és az önkormányzatunk, sőt a járásban a mi tervezetünket fogadták el elsőnek, már nagyon bizakodtunk.

– fejtette ki az alpolgármester, aki kiemelten fontosnak tartja, hogy a fejlesztésnek a biodiverzitás volt az egyik fő eleme, azaz nem csak az a cél, hogy szebb, korszerűbb, és minden mai és jövőbeli elvárásnak megfeleljen a park, de annak élővilága sem sérüljön, sőt annak segítése is feladat.

Az elnyert 750 ezer euróból a park egésze megújul, azaz az abban lévő kápolna, a járdák, a padok, illetve a szökőkút, na és nem utolsó sorban a síremlékek is végre méltó körülményeket kapnának. Elébe menve minden rosszindulatú pletykának, híresztelésnek egyetlen fa, bokor, vagy bármilyen növény kivágására nem kerül sor, ezzel szemben újabb telepítésére igen.

Galéria forrása: gutaiujsag.sk