Kultúra Dél-komárom 2024. 01. 23.

A hagyományőrzés regionális központjává válhat Dél-Komárom

Józsy Juditnak, a nemrég alakult Komáromi Kulturális Kft. rendezvényszervezőjének személyében tavaly év végén új elnökségi tagot válaszott a Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület.

A szakembertől megtudtuk, hogy a Nyikus Anna népi iparművész távozásával keletkezett űrt rendkívűl nehéz betölteni.

– Vele nem csupán egy kiváló embert és szaktekintélyt vesztettünk, de azt a megbízható háttértámogatást és állandó oktatást is, amelyet hatalmas kapcsolati hálója, tapasztalata és művészeti tudása révén tudott nyújtani! Ugyanakkor bármilyen fájó is a hiánya mindent megteszünk, hogy a ránk bízott feladatokat továbbra is magas szakmai színvonalon tudjuk teljesíteni – tette hozzá Józsy Judit.

Az egyik legfontosabb céljuk, hogy minél több komáromi és környékbeli fiatal és gyermek vegyen részt a népművészeti foglalkozásokon, hogy a múlt hagyományait megismertetve építhessék a mai modern világunkat.

– Ezeket az értékeket az év során különböző dél-komáromi rendezvényeken keresztül szeretnénk átadni. A foglalkozásoknak a Generációk Háza ad otthont, ahol a tavaly indított Gyermekműhelyekben továbbra is számos érdekes, már-már elfeledett szakámt igyekszünk bemutatni a résztvevőknek – nyilatkozta Józsy Judit.

Mivel az egyesület számos iparművészt, kiemelkedő alkotót és fiatal mestert számlál tagjai között – köztük csipkeverőket, fafaragókat, gyertyaöntőket, bőrdíszműveseket, szövőket és fonókat – Dél-Komárom hamarosan számos további hagyományőrző programmal gazdagodhat.

A Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület tevékenysége révén a helyi és regionális népi hagyományok megőrzését és továbbörökítését tűzte ki célul. Az egyesület aktív szerepet játszik a népművészet és kulturális örökség megtartásában és népszerűsítésében.

A társaságnak számos fontos célkitűzése van, amelyek közül kiemelkedik a hagyományos népművészet és kézművesség népszerűsítése és támogatása. Ehhez különböző programokat, rendezvényeket és képzéseket szerveznek, amelyeken részt vehetnek az érdeklődők. Ezek a tevékenységek lehetővé teszik a népművészet iránt érdeklődők számára, hogy megismerjék és elsajátítsák az őseik által hagyományozott kézműves technikákat és mesterségeket.

Az egyesület tagjai között megtalálhatók olyan iparművészek, kézművesek és népművészeti szakemberek, akik hosszú évek óta tevékenykednek a hagyományos magyar népművészet területén. Ők fontos szereplői az egyesület munkájának, és szakértelmükkel segítik a fiatalabb generációkat a hagyományok ápolásában és továbbvitelében.

Az egyesületnek szintén fontos szerepe van a fiatalok és gyerekek bevonásában a népművészet világába. A népi hagyományokat úgy igyekeznek átadni, hogy azok ne csak a múltban merüljenek el, hanem a mai modern világ elvárásainak is megfeleljenek. Ezért szerveznek gyermekműhelyeket és foglalkozásokat, ahol a fiatalabb nemzedék tagjai megismerkedhetnek a hagyományos népművészeti technikákkal és kreativitásukat kibontakoztathatják.

Az egyesület központja Dél-Komáromban található. Tagjai aktívan részt vesznek a helyi rendezvényeken és programokon, és igyekeznek hozzájárulni a népművészet és kulturális örökség megtartásához és népszerűsítéséhez.

(FOTÓ: Facebook)