Kultúra 2018. 02. 20.

A héten mutatják be az Edith és Marlene-t a Jókai Színházban

A Komáromi Jókai Színház új bemutatóra készül. Edith Piaf életének néhány jelentős pillanatát Pataki Éva forgatókönyvíró dolgozta fel olyan módon, hogy a kis Edith életét Marlene Dietrich, Piaf kortársának fókuszán keresztül mutatja be.

A történetírók ugyan nem jegyezték Dietrich és Piaf barátságát, de adódhat egy párhuzam, mert ugyanabban az időszakban indult és csúcsosodott ki a pályafutásuk, s tudtak is egymásról, s talán figyelemmel is követték egymás karrierjét. Egy őstehetség és egy filmipar varázslói által „felépített” díva – sorsuk, indíttatásuk, szakmájukhoz és az élethez való viszonyuk merőben különbözik.

Találkozik-e, találkozhat-e két ilyen különböző személyiség, s ha igen, milyen hatással vannak egymásra? Ezzel a gondolattal játszik el a szerző. A történet Piaf temetésével indul, itt kezdődik s ide tér vissza az emlékezés. A mozaikos szerkezetű történetet Méhes László egy zenedobozba helyezte (a díszlet Juraj Gráfel munkája, jelmeztervező: Gadus Erika), Marlene nyitogatja a zenedobozt, irányítja a történetet, idézi fel Edith Piaf életének boldog és tragikus pillanatait. Ebben a történeti keretben hangzanak el a világhírű sanzonok – A rózsaszínű élet, a Mylord, a Nem bánok semmit sem.

„Nagy gondot fektettünk közösen arra, hogy ezek a dalok, zenék mindig valamilyen speciális lelkiállapot végeredményeként szülessenek meg. Ne váljon az egész sanzonestté, hanem szituációk folytatásai legyenek” – mondta az előadás rendezője, Méhes László.

A produkció előzetese: 

 

 

A produkció zenei vezetője Gebóra György, korrepetítorként Pálinkás Andrássy Zsuzsanna dolgozott a színészekkel. Az előadás élő zenei kísérettel kerül bemutatásra, a zenekar tagjai: Pálinkás Andrássy Zsuzsanna, Farnbauer Péter, Illés Ferenc, Varjú Attila. Az előadás koreográfusa Kispál Anita, dramaturg: Keszthelyi Kinga.

Az Edith és Marlene címszereplői Holocsy Krisztina (Edith Piaf) és Holocsy Katalin (Marlene Dietrich). Piaf féltestvéreként Losonczi Kata, Edithet felfedező bártulajdonosként Skronka Tibor, a világhírt megalapozó menedzserként Majorfalvi Bálint, a világbajnok Marcelként Béhr Márton, Theo Sarapoként Culka Ottó lép színpadra, további szereplők: Bernáth Tamás, Nagy László, Leczkési Dóra.

A Komáromi Jókai Színház új zenés előadásának bemutatójára 2018. február 23-án kerül sor a Komáromi Jókai Színházban. További előadások: február 24. (19.00), február 25. (15.00), február 28. (15.00), március 2. (19.00) és március 3. (19.00).