Sport Dél-komárom 2023. 10. 17.

A hétvégén történelmi futóversenyt rendeznek Dél-Komáromban

A Brigetio Futóversenyt 2021-ben szervezte meg először a Komárom Európa Futó Egyesület. A MOL városrészben október 21-én, szombaton reggel 9 órától ismét több százan állhatnak majd rajthoz! Nevezz te is!

– Mi komáromiak örökösei vagyunk egy kulturálisan és történelmileg is igen jelentős kornak, így ezzel a versennyel I. Valentinianus császár emlékének megidézésén túl, a római kor emberének erőnlétét is szeretnénk példakánt állítani. A Komáromban Kr. u. 375-ban elhunyt egykori római uralkodó előtt tisztelgő sportesemény egyúttal a Dél-Komáromban található római kori örökségre is igyekszik felhívni a figyelmet – áll a Komárom Európa Futó Egyesület közleményében.

Az egyórás futásra elsősorban a környék amatőr sportolóit, a maratoni és félmaratoni távokra a profi és félprofi futóit várják, valamint azokat a csapatokat és családokat is szeretettel látják, akik egymást váltva hat órán át egyszerűen csak mozogni szeretnének. A legkisebbek a helyi parkban 450 méteres távon mérhetik össze tudásukat.

A szervezők szem előtt tartják a természetvédelmet, így arra kérik a jelentkezőket, hogy sem műanyag palackot, sem egyéb más környezetromboló tárgyat ne hozzanak magukkal!

A rendezvény kiemelt támogatói Komárom Város Önkormányzata, és a LászlóPack Kft.

Nevezni előzetesen ITT lehet! A helyszíni nevezésre a verseny napján reggel 7 és 8.30 közt van lehetőség!

További részletek a szervező egyesület Facebook oldalán találhatók.

I. Valentinianus császár uralkodása

A Constantinus-dinasztia kihalása után a hadsereg a pannoniai származású Valentinianust kiáltotta ki uralkodónak, aki öccsét, Valenst tárcsászárának választotta (364-378). Valentinianus uralma alatt Pannonia területén és a Duna bal partján több helyen jelentős erődépítési munkálatok kezdődtek.

Az egyik germán területen felépíteni kívánt, nagyméretű erődítés (Göd-Bócsaújtelep) körül kialakult konfliktus véres háborúhoz vezetett: 374-ben a germán kvádok és a szarmaták együttes erővel törtek Pannoniára, ami óriási pusztítást okozott a tartományban.

Ennek hírére Valentinianus 375 tavaszán Pannoniába utazott és büntetőhadjáratot kezdett a barbárok ellen. Az év végén Brigetióban (ma Komárom–Szőny) – a béketárgyalások során – halálos agyvérzés érte.