Oktatás 2024. 06. 26.

A kisgimisek meghódították a Magas-Tátrát

A Selye János Gimnázium három osztálya (I., II., III. N) indult útnak június 17-én hétfőn reggel 7 órakor a komáromi Jókai Színház parkolójából. „Röpke” 5 óra után megérkeztünk az úticélunkhoz Zárba, a Vila Panorámába.

A gyors kipakolás és ebéd után Jakubbal, a hegyi túravezetővel kiegészülve tettünk egy kisebb sétát a környékünkön, miközben megismertük a hód élő környezetét, a régi építésű házak rejtelmeit, illetve egy aprólékos bemutatót is kaptunk arról, hogy túrázáshoz milyen hasznos dolgokat kell magunkkal vinnünk.

A második napon a reggeli után nekivágtunk a másfél órás túrának a Lombkorona Tanösvényhez (Bachledka). Ez a látványosság egy hosszabb sétányt tartalmaz 15 m-rel a föld fölött, és egy magas tornyot, aminek a tetején egy hálóra léphettünk lenézve a 24 m-re található talajra. Aki elég bátor volt, le is csúszhatott a tetejéről egy csúszdán. A ragyogó napsütésben varázslatos kilátás nyílt a Bélai-Tátra csúcsaira. A szállásra való visszatérés után ebéd és egy rövid pihenő várt ránk, miután a már hétfőn megismert Jakub tartott nekünk  egy érdekes előadást a Tátra természeti világáról. A harmadik napon busszal indultunk a Pieninekbe, ahol a Dunajec folyón lehetőségünk volt raftingolni.

A gumi hajókkal 9 km-t tettünk meg a hullámzó folyón, ami számos izgalmat tartogatott. Sőt, akkora szerencsében volt részünk, hogy a nagyon ritka fekete gólyát is láthattuk. A végére mindenki csurom vizesen szállt ki a partra, de az élmény és a Pieninek látványa mindenkit kárpótolt. Délután a tanárok sütögetéssel készültek nekünk, amit mindenki jóízűen fogyasztott el. A tábortűz mellett vidám énekléssel zártuk a napot.

Csütörtökön szintén busszal indultunk neki az útnak, viszont ezúttal a Bélai-barlangba, ami Szlovákia leglátogatottabb barlangja. A parkolóból egy fél órás túra vezetett a bejárathoz. A barlangban kb. másfél órát töltöttünk megmászva 874 lépcsőt. A gyönyörű sziklaalakzatokat és cseppkőképződményeket mindenki megbabonázva figyelte, míg rövid ismertetőket hallgattunk a barlangról. A szálláson egy röpke pihenő után a I.N osztály diákjai kvízzel készültek, amely során csapatokba rendeződve versenyeztünk egymással. Este 2 DJ érkezett hozzánk, akik először szoborjátékkal és székfoglalóval oldották a hangulatot, majd különböző zenéket lejátszva később mindenkit táncra buzdítottak. Az éneklést és a táncot mindenki nagyon élvezte, így kifáradva, de boldogan aludtunk el az utolsó esténken.

Az utolsó napon a reggeli után még összepakoltunk, illetve készítettünk osztályképeket is. Az újabb 5 órás utat már kimerülve tettük meg, várva, hogy visszaérkezzünk Komáromba. A buszról immár emlékekkel tele szálltunk le. Szeretnénk köszönetet mondani tanárainknak, akik megszervezték ezt az élményekben és kalandokban gazdag utat, a doktor úrnak, hogy gondoskodott rólunk, és nem utolsó sorban a buszsofőrnek is a biztonságos szállítást.

Szabó Dóra, III.N