Mix 2023. 09. 14.

A komáromi Akerman József és Eőzse Péter szlogenje a választásokra: Nem vagyunk tökéletesek, de segíteni tudunk

A két komáromi lakos elhatározta, hogy a szeptemberi választásokon 13-as számmal induló SME RODINA párt színeiben belekóstolnak a politika világába. Mi motiválta őket erre és mik a céljaik?

Jó napot kívánok Uraim, kezdésképp mondanának néhány szót magukról?

Akerman József – A nevem Akerman József, az idei parlamenti választásokon 125-ös számmal indulok a SME RODINA párt tagjaként. Dél-Szlovákiából származom, itt nőttem fel, tanultam és jelenleg is itt élek. A komáromi Szakközépiskolában végeztem el a tanulmányaimat. Az iskola és az alapfokú katonai szolgálat teljesítését követően Pozsonyba kerültem a szlovák rendőrséghez, később pedig gasztronómiai vállalkozásba kezdtem.

Eőzse Péter – Eőzse Péter vagyok, az idei parlamenti választásokon 86-os számmal indulok a SME RODINA párt tagjaként. Egy dél-szlovákiai kis faluból származom, ahol gyönyörű gyermekkoromat töltöttem. A mezőgazdasági szakközépiskola elvégzése után a szakterületemen kívül, a komáromi gasztro szektor szolgáltatásaiban helyezkedtem el.

Mindketten a gasztro szektorban kezdték a pályafutásukat. Ez a célkitűzésük egészen máig kitartott?

Akerman József – A nehéz szlovákiai helyzet miatt vállalkozóként külföldre mentem, ahol néhány év alatt szakmai, majd később üzleti tapasztalatokat szerezhettem a hajóépítés terén. Amikor visszatértem Szlovákiába, igyekeztem segíteni az embereknek, hogy külföldön jól megfizetett munkához jussanak. Ezt a vállalkozást a mai napig folytatom.

Eőzse Péter – Mindig is igyekeztem továbblépni és fejlődni. Szlovákia különböző részein dolgoztam a különböző szezonok alatt. A téli szezonban Donovalyban, ahová mindig örömmel térek vissza, hogy a kedvenc téli sportjaimat űzhessem. Jelenleg üzemeltetőként dolgozom egy ismert étteremben, Pozsonyban.

Mit tudnának Önök nyújtani a szlovák állampolgároknak, amennyiben sikerrel veszik a szeptember 30-i parlamenti választásokat?

Akerman József – Szeretnék továbbra is segíteni polgártársaimnak, hogy ne kelljen külföldre utazniuk egy jól fizető, megbecsült munkáért. Hogy itt nálunk, Szlovákiában is jó pénzt kereshessenek a munkahelyükön, és méltó módon élhessenek.

Eőzse Péter – Tapasztalatomat, tudásomat a polgártársak, elsősorban a szolgáltató szektor vállalkozóinak javára szeretném kamatoztatni. Sok lehetőséget látok a turizmus és egyéb szolgáltatások fejlesztésében, amelyeket Szlovákiában jóval kevésbé használnak ki, mint a környező országokban. Szlovákia gyönyörű és bőven van mit nyújtania a turistáknak.

Eddig mi mindent sikerült elérnie a SME RODINA pártnak a parlamentben töltött ideje alatt?

Akerman József – A pártnak sikerült bevezetnie a tanév kezdetén járó egyszeri, 110 euró értékű hozzájárulást az első osztályosok számára. Minden elsőéves családja járulékot kap, melyet már 2023 szeptemberében folyósítanak. Jelenleg épp tárgyalások zajlanak arról, hogy az általános iskola felső tagozatára és a középiskolákba járó nagyobb gyermekek családjaira is kiterjesszék a hozzájárulást.

Eőzse Péter – A SME RODINA párt elfogadta a családi vállalkozásokra vonatkozó törvényt. Ez az első olyan rendszerszintű törvény, amely támogatja a családi vállalkozásokat az EU-n belül.


„Tökéletes politikusokat keresnek? Sok szerencsét hozzá! Mi nem vagyunk tökéletesek, de segíteni tudunk!” – jelentették ki a végén.

Megrendelő: SME RODINA, Leškova 5, 811 04 Bratislava – mestská časť Staré Mesto, IČO: 42254515
Kivitelező: 22MEDIA s.r.o., Tržničné námestie 4810, 945 01 Komárno, IČO: 44632436