Kultúra 2019. 03. 07.

A Komáromi Jókai Színház lesz az idei MITEM fesztivál egyetlen határon túli magyar résztvevője

Jól kezdődött az év a Komáromi Jókai Színházban. Február 8-án mutatták be – a világon elsőként – Paolo Genovese Teljesen idegenek c. filmjének színpadi adaptációját, melyről az első néhány előadás tükrében bátran állítható, hogy nagy közönségsiker. A néző legutóbb állótapssal jutalmazták a Hargitai Iván által rendezett produkciót.

Nem sokkal az ősbemutatót övező siker után újabb jó hír érkezett a Jókai Színház háza tájáról: A félkegyelmű c. előadásukat beválogatták az idei MITEM fesztivál műsorába, egyedüli határon túli magyar produkcióként.

A VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) idén április 11-én kezdődik, és május 5-ig tart, a budapesti Nemzeti Színház három színpadán és a Fővárosi Nagycirkuszban láthatóak majd az előadások. 13 ország 23 produkciója képviselteti magát a rangos fesztiválon: orosz, ukrán, szerb, litván, német, kazah, dán, portugál, cseh, francia és svéd előadás is színesíti a programot, melynek idei mottója, Madách Imre Az ember tragédiája c. művéből származik: „Őrjöngő röptünk mondd, hová vezet?”

A Komáromi Jókai Színház május 3-án, pénteken játssza majd a Nemzeti Színházban Dosztojevszkij: A félkegyelmű c. produkcióját, melyet a szlovák színházi élet ikonikus alakja, a cseh- és szlovák filmművészet emblematikus színésze, a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Egyetem legendás tanára: Martin Huba rendezett, aki a színház rendszeresen visszatérő vendége. Az imposztor 2003-as bemutatója óta nyolcadik alkalommal (Karamazov testvérek /2007/, Három nővér /2009/, Cseresznyéskert /2011/, III. Richárd /2013/, Álszentek összeesküvése /2015/, Rómeó és Júlia /2017/) tért vissza alkotói stábjával a komáromi társulathoz, hogy Dosztojevszkij világhírű regényének adaptációját színre vigye. Az előadás tavaly már bizonyított a Magyar Színházak XXX. Kisvárdai Fesztiválján, ahol a verseny közönségdíját, Bandor Éva, a társulat Jászai Mari-díjas színésznője pedig a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat nyerte el Lizaveta Jepancsina megformálásáért. Most pedig a MITEM fesztivál keretében lesz majd látható, neves nemzetközi mezőnyben.

www.mitem.hu weboldalon a fesztivál részletes programja is megtalálható magyarul és angolul, valamint minden információ elérhető a MITEM Facebook oldalán is.

A Jókai Színház évada áprilisban a Kabaré c. musical bemutatójával folytatódik.