Oktatás 2022. 11. 10.

A Lánchídon az oroszlánt is megszelídítették

2022. november 3-án tanulmányi kirándulás keretében Budapesten járt a Selye János Gimnázium V.N és III.D osztálya, kilenc iskolatársukkal és két kísérő tanárral. A diákok az Országházba, majd az Operettszínházba látogattak, ahol a A Szépség és a Szörnyeteg című nagysikerű családi musicalt tekintették meg.

„A napunkat az iskolában kezdtük, ahonnan a 4. óra után egy teljesen feltöltött 50 személyes autóbusszal indultunk el Budapestre, ahol az első utunk az Országházhoz vezetett. Előzetes egyeztetés útján, Pánczél Károly képviselő úr, a Nemzeti Összetartozás Bizottsága elnökének jóvoltából és foglalásával díjmentesen látogathattuk meg az Országházat, melyet a remek idegenvezetés tett még felejthetetlenebbé. A nagyjából 45-50 perces látogatás igazán tartalmas volt. A Házban található 28 lépcsőház közül a díszesen aranyozott XVII-es városi lépcsőházon keresztül vezetett a séta az épület legreprezentatívabb emeletéig, a főemeletig. A szobrokkal és színes üvegablakokkal szegélyezett, díszfestéssel gazdagon borított városi folyosóról szép kilátás nyílt a Kossuth térre, és a Nemzet főterére.

Az országházi látogatás egyik ékkövének tartott helyisége, a díszlépcsőház megtekintésével kezdtük utunkat. A teret uraló, vörös színű szőnyeggel borított, 96 fokból álló lépcsősor a főbejárattól a kupolacsarnokig vezet. Két nagyobb és egy kisebb falfestmény tekinthető meg a főlépcsőház mennyezetén, melyek Lotz Károly festőművész munkái. A helyiség ékessége nyolc darab, egyenként négy tonna súlyú gránitoszlop, amelyből összesen 12 darab található a világon. A teret két oldalról szegélyező díszes üvegablakok Róth Miksa műhelyének remekei.

Utunk innen a Ház mértani és Magyarország szimbolikus középpontjába, a kupolacsarnokba vezetett. Itt őrzik ugyanis 2000. január 1. óta a magyar Szent Koronát és a koronázási jelvényeket, Európa egyik legrégibb koronázási együttesét, amelyre a nap 24 órájában honvéd koronaőrök vigyáznak. A pillérkötegek tövében aranytalapzaton magyar uralkodók szobrai állnak, apródjaik társaságában, aranybaldachin alatt.

Ezt követően a régi főrendiházi üléstermet tekintettük meg, amely ma konferenciák, tanácskozások helyszínéül szolgál. A terem szlavóniai tölgyből készült kazettákkal és sűrű aranyozással díszített, kiváló akusztikával és többszintes karzattal rendelkezik. Szemet gyönyörködtető a hét sorban katonásan sorakozó barna, zöld és piros színekben pompázó, asztalok és padok együtteséből álló 453 képviselői ülés.

Az országházi látogatást az üléstermet elhagyva, a helyiséghez csatlakozó főrendiházi társalgó terme zárta. A pécsi Zsolnay gyárban készült, a maga korában újításnak számító különleges anyagú pirogránit szobrok régi magyar népcsoportoknak és mesterségeknek állítanak emléket. A terem ékessége Európa legnagyobb kézi csomózású szőnyege, amely türkiz színben pompázott a lábunk alatt.

Az Országházi látogatást követően azonnal indultunk az Operettszínházba, hogy le ne késsük az előadást, melyre szerencsére még úgy is időben sikerült odaérnünk a budapesti dugókkal együtt, hogy a jegyeket csak a színházba érve vettük át és osztottuk szét.

Odaérve, jegyünkkel a kezünkben még mindenkinek volt ideje az elmaradhatatlan „Operettszínházas” perecet megkóstolni, és a helyünket megkeresni és jóleső izgalommal várni, hogy elkezdődjön az előadás. A Szépség és a Szörnyeteg töretlen népszerűségnek örvend Magyarországon, de a tanulóink körében is nagy sikert aratott. Bizton állíthatom, hogy nagyon jó választás volt, melyről mindenki maradéktalanul elégedetten lépett ki a színház épületéből. Remek színészeket, csodálatos díszleteket, koreográfiákat láthattunk és nagyszerű énekeket hallgathattunk meg az amúgy nem túl rövid, 155 perces előadás alatt.

Újdonsült színházi élményekkel a tarsolyunkban már csupán a hazaút volt hátra és persze a kötelező kiállás a McDonald’sben, ahol nem egészen voltak felkészülve az egyetlen nyitott pénztárral a betóduló 50 emberre. De amint sikerül mindenkinek megkapnia a rendelést nagyon jó volt látni, ahogyan az asztaloknál ülő, falatozó csoportok mesélik egymásnak aznapi élményeiket, észrevételeiket. Beszélgettek a darabról, a színészekről, az énekekről, valamint az Országházban látottakról, hallottakról.

Összességében egy nagyszerű élményekkel teli tanulmányi kirándulás volt, melyen úgy gondolom mindenki gazdagodott valamivel. De ami szintén nagyon fontos, hogy volt egy remek sofőrünk, aki oda és vissza épségben eljuttatott bennünket. Köszönjük szépen neki is a hozzájárulását a kirándulásunkhoz.

Nagy András, osztályfőnök