Város Dél-komárom 2019. 04. 01.

A legjelentősebb cégeket köszöntötték Dél-Komáromban

Évek óta hagyomány a városban, hogy év elején ünnepélyes keretek között köszöntik a település legnagyobb adózóit. Az idei találkozóra péntek délután került sor a Városházán. Az eseményen a gazdasági társaságok képviselői mellett dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője, dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Popovics György a megyei közgyűlés elnöke, Molnárné dr. Taár Izabella a komáromi Járási Hivatal vezetője, Keszegh Béla Észak-Komárom és dr. Molnár Attila Dél-Komárom polgármestere vett részt.

Az esemény kezdetén a városvezető röviden áttekintette a városban jelenleg zajló közel 80 milliárd forint fejlesztési forrásból megvalósuló fejlesztéseket, beruházásokat.

– Komárom jelenleg Európa egyik legdinamikusabban fejlődő kisvárosa. Ha kelet-nyugat irányba haladunk a városban, szinte minden utcasarkon új beruházással találkozhatunk. A Mol területén épül az ókori Brigetiot bemutató régészeti látogatóközpont, a kórházat több mint 1 milliárd forintból modernizáltuk. Megújult a szőnyi bölcsőde és számos utca, köztük a főút járdája is. A Bozsik iskola új pályát kapott, akárcsak a Feszty. Ez utóbbi területen zajlik a Csillagerőd több mint 6 milliárd forintos kulturális célú felújítása, ahová a Szépművészeti Múzeum antik szobormásolat parkja költözik hamarosan. Folyamatosan fejlesztik a Brigetio Gyógyfürdőt is, ahol nemrég új szaunavilág épült. A Jókai liget nemsokára teljesen új zöldfelületet kap, a környező utcák és a parkolók pedig új burkolatot. Szinten itt épül az észak-komáromi Öregvár interaktív makettje is. A geoprojekt keretében a föld hőjével fűtjük majd többek között a helyi sportcsarnokot és a fürdő épületeit. Modern sportpályát kapott a Petőfi iskola, új külsőt és szigetelést a Tóparti óvoda és a Kultsár, a Rüdiger tó környékén futókör és kültéri kondipark létesült. A volt mezőgazdasági kombinátba a múzeum költözhet hamarosan, illetve itt működik majd az ELTE régészeti tudásközpontja is. Átépítettük a Jókai teret, korszerűsítettük a bölcsődét, a buszmegálló melletti jelenleg még elhanyagolt részen nemsokára a Családsegítő új épülete áll. Városunk biztonságát szolgálja az új gát, mellette milliárdos kikötőfejlesztés valósult meg. Büszkeségünktől a Monostori erődtől néhány száz méterre új híd épül a Dunán, mely évszázadokra határozza majd meg gazdasági lehetőségeinket. Az átkelőnek köszönhetően ipari parkunkba, ahol nemsokára a cégek betelepülését infrastruktúrával segítő un. inkubátorház épül, számos új társaság települt az utóbbi időszakban. Az elektromosbuszokat gyártó BYD, az autóiparban érdekelt Autoneum, a lengyel Alumetál, de itt zajlik hazánk legnagyobb zöldmezős beruházása, a dél-koreai akkumulátorgyártó cég az SK Battery Hungary Kft. gyárépítése is.Mindezen fejlesztések azt szolgálják, hogy az itt élők közös otthonuknak tekinthessék városunkat, Komáromot! – fogalmazott a polgármester.

Hangsúlyozta: egy város életében rendkívül fontosak az iparűzési adókból befolyó pénzösszegek. Az önkormányzati fejlesztések ezekből valósulhatnak meg.

Dr. Kancz Csaba példaértékű módon fejlődő városnak, Popovics György pedig az egyik leginnovatívabb hazai településnek nevezte Komáromot, míg Czunyiné dr. Bertalan Judit azt hangsúlyozta köszöntőjében, hogy Komárom sikere minden komáromi közös sikere.

Dr. György László beszédében elmondta, hogy csak azoknak a városoknak tud a kormány segíteni, amelyeknek vannak megvalósítható stratégiái, azaz tudják, hova szeretnének eljutni, és van is elég erejük ahhoz, hogy ezeket megvalósítsák. Komárom polgármestere és a komáromiak ilyen közösséget alkotnak – emelte ki az államtitkár. Kitért arra is, hogy a kormány minden eszközzel igyekszik hozzájárulni a magyar gazdaság versenyképességéhez, de ehhez a gazdasági szereplők részéről is – a komáromiakéhoz hasonló – aktivitásra van szükség.

A rendezvény fényét Varga Bence zenetanár „éneklő poharas” produkciója, valamint Korpás Éva népdalénekes műsora színesítette.