Kultúra Dél-komárom 2020. 12. 13.

A Luca-napi népszokásokról

December 13. a legsötétebb napok egyike. A néphit szerint ezekben az időkben a gonosz szellemek is visszajárnak. A dátum nemcsak a fényhozó Luca, de a boszorkányok napja is.

Nyikus Anna népi iparművész, a Szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Ház vezetője elmondta, Luca ártó-rontó női alak. Hozzá kapcsolódik az úgynevezett Luca szék. Ezt a régi korokban december 13-án kezdték el faragni, kilenc fajta fából (kökény, boróka, jávorfa, körte, som, jegenyefenyő, akác, cser és rózsafa), 12 napon keresztül, igy épp Szentestére készültek el vele.

A készítője a Luca széket rendszerint elvitte magával az éjféli misére és ha ráült, a hívek közül megláthatta, hogy ki a boszorkány. Ha a meglátta, a boszorkány is felfedezte őt és üldözőbe vette. Az üldözött ekkor mákot szórt a templom elé, melyet a boszorkánynak össze kellett szedni. Ez idő alatt, a Luca szék készítője biztonságban hazaérhetett, a boszorkánynak már nem volt többé hatalma felette.

Érdekesség, hogy mivel a szék 12 napon át készült, innen ered a mondás: „Lassan készül, mint a Luca széke.”

Nyikus Anna elmesélte az is, hogy Luca napjához több népi jóslás is köthető.

– Az egyik iIyen volt a búzaültetés. Kis tálkában magot csíráztattak, mely karácsony napjára szárba szökkent. Ha sűrűn nőtt, jó termésre, ha ritkábban, silányabb termésre lehetett számítani a következő esztendőben.

Ismert szokás volt a Luca-kalendárium készítése, amelyhez időjóslást kötöttek. Megfigyelték, hogy Luca napját követően 12 napig milyen az idő, melyeket a következő hónap napjaira vetítettek ki.

A Luca-napi kotyoláskor a gyerekek járták a házakat és bő termést, jó szaporulatot kívántak a gazdáknak, melynek fejében adományt vártak. Ha kaptak, áldást mondtak, ha nem, átkot szórtak.

Párválasztó jóslás is kötődött a jeles naphoz. A lányok 12 cédulára fiúneveket írtak, melyeket egyesével minden nap tűzbe dobtak. Az a fiú lehetett a leány várományosa, akinek a neve az utolsó megmaradt cédulán szerepelt.

A nem mindennapi szokások közé tartozott a tollas pogácsa sütése. A pogácsa tetejére tollat tettek. Amennyiben a toll megégett, vagy valaki úgy sütötte meg a pogácsát, hogy az megperzselődött, az halált jelentett.

December 13-a a dologtiltó napok között szerepelt: tilos volt varrni, fonni, mosni, kenyeret sütni. Olyan legendák is keringtek, hogy amennyiben ezt valamelyik asszony megszegi, azt Luca boszorkány kővé változtatja.

(Forrás: komarom.hu)