Mix 2022. 06. 29.

A nagy komáromi földrengés – így néztek ki az 1763-ban íródott törvényhatósági jelentések

Június 28-án volt az 1763-as pusztító komáromi földrengés évfordulója. Ez volt Komárom, de egész Magyarország legnagyobb földrengése. Hatása az egész ország területére kiterjedt, a kisebb-nagyobb rengéseket több napig lehetett érezni.

A földmozgás következtében 63 ember lelte halálát, száznál többen szenvedtek kisebb-nagyobb sérüléseket. Komárom épületeinek harmada elpusztult: összedőlt hét templom és 279 ház, súlyosan megrongálódott további 353, az épületállománynak mindössze 9 százaléka maradt sértetlen. A szemtanú így írt a pusztulásról: “…egyetlen ép ház benne nincsen, mennél jobban építve valának, annál nagyobban ki több, ki kevesebb részekre öszve hasadott, tetőtűl fundamentomig rész szerént öszve is dőlt.”

Mária Terézia királynő összeíratta a károkat, a rengés erősségére ezekből az adatokból lehet következtetni. A Magyar Nemzeti Levéltár néhány ezzel kapcsolatos, törvényhatósági jelentést osztott meg FB oldalán, amelyek a lajstromba veszik a keletkezett károkat.

A lapok latinul íródtak, így aztán a mai átlagos halandó nemigen ért meg belőlük valamit – viszont rendkívül érdekes lehet egy-egy családnevet vagy környékbeli település nevét felfedezni rajtuk.