Város Dél-komárom 2023. 11. 17.

A pedagógusokról szólt a nap Dél-Komáromban

Délelőtt a koppánymonostori Napsugár Óvoda ünnepelte fennállásának félszázadik évfordulóját, délután pedig három pedagógusnemzedéket köszöntött a városvezetés.

Az 1973-ban kezdte meg működését a koppánymonostori városrészben található, akkoriban 4. számú napköziotthonos óvodaként nevezett, ma pedig a Napsugár Óvodaként ismert intézmény.

Az ünnepségen dr. Molnár Attila, a város polgármestere köszöntötte a résztvevőket, méltatta az óvoda egykori és mai dolgozóinak szolgálatát. Rámutatott, hogy Komárom intézményi hálózata európai szinten is példaértékű. A városvezető a jubileum alkalmából ajándékkal is meglepte az óvodát, bejelentette, hogy az önkormányzat a hétvégén tartandó jótékonysági bálon összegyűlt összeget saját forrásból megduplázza és az intézménynek adományozza.

Az óvoda vezetője, Koppáné Molnár Mónika felidézte az intézmény kezdeti időszakát, amikor csupán egy csoportszobával kezdtek, majd fokozatosan bővültek. Büszkén említette az elmúlt évek elismeréseit és díjait, és kiemelte, hogy a gyermekek itt otthonos és családias környezetben fejlődhetnek.

Czita János alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője visszaemlékezett saját gyermekkori élményeire, és hangsúlyozta Koppánymonostor fontosságát Komárom életében. A továbbiakban az intézmény első vezetője, Szamaránszky Erzsébet osztotta meg saját emlékeit.

Az ünnepséget a Pillangó csoport műsora zárta, a vendégek pedig retró játékokból- és a Napsugár Óvoda elmúlt 50 évének fényképes és tárgyi emlékeiből összeállított két tárlatot is megtekinthettek.

A nap délutánján tartott ünnepi eseményen a pályakezdő, a nyugdíjba vonuló és színes diplomás pedagógusokat köszöntötték a Városházán.

Az Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola ünnepi műsora után a résztvevőket Nagy Mariann, a Komárom-Esztergom Megyei Tankerület és Szakképzési centrum korábbi igazgatója köszöntötte, majd a 14 pályakezdő eskütétele következett.

A nyugálományba vonuló három pedagógust, Szénásiné Veöreös Ivette Ildikót, Both Andrásnét és Balogh Istvánt, dr. Molnár Attila polgármester és Vajda Bence alpolgármester köszöntötte.

Ezt követően a színes diplomásokat méltatták, azokat a nyugdíjas pedagógusokat, akik 50, 60, 65, illetve 70 évvel ezelőtt kapták meg pedagógus diplomájukat.

Aranydiplomát vehetett át Bakos Gyuláné. Balaton Sándorné, Katonáné Schneider Mária, Kecskeméti Bálintné, Máté Zoltánné Hörömpöli Márta, Szabó Anikó, valamint Töröttő Ferencné Reider Erika.

Gyémánt kapott Arlett Lászlóné, Dr. Győrffy Lajosné Balaskó Margit, Solti Gáborné, Bocskáné dr. Nagy Júlia valamint Solymos Ervinné.

Az esemény Gál László Latinovits-díjas szavaló előadásával zárult.