Mix 2020. 10. 13.

A Selye János Gimnázium diákjai a Vámbéry Ármin Földrajzverseny döntőjében

Pénteken, azaz 2020. október 9-én végre lezajlott a Katedra Vámbéry Ármin Földrajzverseny 2019/2020-as tanévének döntője. Azért végre, mert a levelező forduló akadályainak sikeres megugrása után a Selye János Gimnázium FEL! VIDÉK nevű csapata a döntőbe jutva már lázasan készült a végső megmérettetésre, amikor is – a Covid-19 itt is közbeszólt.

A verseny döntőjét a szervezők mindig március második felében, vagyis a névadó, Vámbéry Ármin születésnapja környékén szervezik. Így lett volna ez idén is, de két héttel a megmérettetés előtt bezártak az iskolák, törölték vagy – ahogy az esetünkben is történt – elhalasztották a versenyeket. A járvány második hulláma miatt az október 9-re tervezett időpont is veszélybe került, de a verseny szervezője, konzultálva a Katedra Alapítvány illetékes tagjaival és a felkészítő pedagógusokkal, az online lebonyolítást javasolta. Ezúton is nagyon köszönjük Tóth Tibor versenyszervező áldozatos munkáját a döntő megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatban (is).

A pénteki napon a feladatok két fordulóban érkeztek, először Vámbéry Ármin életével, utazásaival és munkásságával kapcsolatban. A második fordulóban a kiegészítő témakörök kerültek terítékre, a 2019/2020-as tanévben Magyarország és Afganisztán, térképekkel, zászlókkal, jelképekkel tarkítva (színesítve). A csapat tagjai, név szerint Ferenczi Bence, Kubovics Levente, Lajos Ábel ebben a tanévben már IV.N osztályos tanulók kiválóan vették az akadályokat. A kezdeti drukk ellenére a fiúk feloldódtak a verseny alatt, biztonságérzetet adott nekik a csapatverseny mivolta, egymást kiegészítve oldották a feladatokat, reagáltak a felmerülő problémákra. Számukra a legérdekesebb feladat a különböző képek és a hozzájuk tartozó magyarázat párosítása volt. Legnehezebb feladatnak Magyarország nemzeti parkjaihoz a legvédettebb/legjellegzetesebb állat- és növényképviselők rendelése bizonyult. Végül az országos 3. helyet szerezték meg ebben a rendkívül igényes versenyben, aminek nagyon örültek, örülünk.

Bele is vetették magukat az új tanév első fordulós feladatainak megoldásába, bízva abban, hogy idén is bekerülünk a döntőbe és újra dobogós helyen végezhetünk! Sok sikert, kitartást kívánok a felkészüléshez és nem utolsósorban kiváló egészséget mindenkinek!

(Kovács Zsuzsanna, a FEL! VIDÉK csapat felkészítő tanára)