Mix 2018. 05. 21.

A Selye János Gimnázium diákjai filmekben is hazai pályán vannak

Bizonyára sokan ismerik George R. R. Martin világhírű könyvciklusát és az azt feldolgozó sorozatot. Milliók rajonganak a Trónok harca világáért, többek között a Selye János Gimnázium kis csapata, a „Varys madárkái” is, név szerint: Bagócsi Lilla, Czirfusz Viktória, Szabó Tihamér és Szalay Tibor. A diákok a közelmúltban Szolnokon megrendezett filmtörténeti és irodalmi vetélkedőn vettek részt, ahol nagyszerű teljesítményüknek köszönhetően az 1.helyen végeztek. Az alábbiakban az ő beszámolójuk olvasható a versenyről: 

„Nagy rajongói vagyunk a filmeknek, idén szorgalmasan látogattuk a Filmklub szakkört, épp ezért – amikor megpillantottuk a versenyfelhívást – máris elhatároztuk: benevezünk erre a versenyre. A szolnoki Neumann János Egyetem Gazdasági Kara által szervezett filmtörténeti és irodalmi vetélkedő 2018. május 16-án zajlott. Egy négyórás kimerítő vonatút után érkeztünk Szolnokra. A városban kolbászolva döbbentünk rá, hogy fogalmunk sincs, merre kell mennünk. Mikor sikerült a betonból készült Fatorony tövében, egy félig leszakadt térkép segítségével tájékozódnunk, kezdetét vette kalandos utunk a Campus felé. A Tiszavirág hídon átkelve megismerhettük Szolnok természetközelibb arcát, telis-tele üde lombkoronákkal, amelyek alatt sétálva úgy éreztük, kedvünk nem szegheti semmi. Amikor végre megérkeztünk a helyszínre, ebédünk elfogyasztását követően egy sajátos módot választottunk elménk felkészítésére. A szolnoki vasútállomáson vásárolt Kvízözön című könyv feladataival edzettük agyunkat. Ezek után teljes testi- és lelkierővel léptük át az épület küszöbét, ahol újabb akadályba ütköztünk: Tibor minden tőle telhetőt megtett, de nem tudta kifacsarni az üdítőitalt az automatából. Közös erővel végül győzedelmeskedtünk a gép hatalma felett.

A verseny helyszínére, egy tanterembe érve családias hangulat fogadott minket. A szervezők egyetemi hallgatók voltak, dékánjukkal karöltve köszöntötték a versenyzőket. Megkezdődött a vetélkedő.

A feladatok sorát tesztkérdések nyitották, majd ezt követően egyéb kreatív fejtörőkkel birkóztunk meg, hogy csak párat említsek: kép- és betűkirakós, hangfelismerés, vaktérkép (amelyet földrajzóráinkról oly jól ismerünk), időrendbe sorolás és az egyes házak történelmének ismerete. A verseny maga jó hangulatban telt, izgalmakban sem volt hiány. A kiértékelés kezdetén reményteljesen vártuk az eredményt. Miután kihirdették, hogy kis csapatunk a dobogó legfelső fokára lép, a szervezők egy különdíjjal is megleptek minket, ugyanis egyedüli határon túli csapatként mi tettük nemzetközivé ezt a versenyt. Diadalittas fotózkodás után győzelmünk megünneplésére egy belvárosi kávézóba tértünk be vonatunk indulásáig.

Fáradt, de ugyanakkor élményekkel teli kalandos utazásunk újabb négyórás vonatúttal zárult. Bízunk benne, hogy jövőre is bekapcsolódhatunk egy hasonló jellegű vetélkedőbe.”

(Bagócsi Lilla, Czirfusz Viktória, Szabó Tihamér, Szalay Tibor)

A győztes csapat: (balról) Szalay Tibor (III.A), Bagócsi Lilla, Czirfusz Viktória, Szabó Tihamér (III.C)