Mix 2017. 11. 13.

A megyei gimnáziumok rangsorában a Selye János Gimnázium az első

A Selye János Gimnázium a hivatalos tanulmányi versenyeken elért eredmények alapján a 2016/2017-es tanévben is az első helyen végzett a megyei gimnáziumok rangsorában. A dobogón nyitrai és érsekújvári szlovák gimnáziumok követték a komáromiakat. 

Ez a siker természetesen az iskola minden tanulójának és tanárának közös sikere, hiszen az iskola 592 tanulója az érintett tanévben a klasszikus tanítási folyamaton kívül 50 szakkört látogatott. A komoly munkának eredményeként tantárgyi versenyeken kiemelkedően szép eredményeket születtek.

A szavalók közül hatan is dobogós helyen végeztek a Tompa Mihály szavalóverseny országos döntőjén. Hasonló siker született a Szép magyar beszéd versenyben, ahol két kerületi elsőség után az országos döntő 1. és 3. helyén végeztek a gimnázium diákjai.  Az Implom József helyesírási verseny országos döntőjében  szintén az 1.,3. és 4. helyezést sikerült elhozni, amit a kárpát-medencei döntőben 3. és 6. helyezések követtek. A szlovák nyelvi versenyek között az Ismerd meg a szlovák nyelvet verseny kerületi döntőjéről ezüstsávos minősítéssel érkezett haza a Selye János Gimnázium versenyzője. Az idegen nyelvi olimpiákon német nyelvből országos 3. és 6., spanyol nyelvből pedig országos 5. helyezést sikerült elérni.

A reál jellegű tantárgyak versenyeiben diákjaink hagyományosan jól szerepelnek. Matematikából az olimpia kerületi fordulójában, 4 kategóriában összesen négy 1. helyet szereztek a diákok, miközben a legmagasabb A kategóriában egy tanuló az országos döntőben képviselte az iskolát. A nyolcévfolyamos „kisgimisek” az alapiskolások 9. évfolyamának kategóriájában holtversenyben két 1. helyet is elhoztak a kerületi fordulóból, majd a Pitagorasz verseny pozsonyi országos döntőjén szereztek 1. és 5. helyezést.

Fizikából három kerületi 1. hely, valamint az országos döntőben szereplő négy tanuló méltó helytállása jelentette a legnagyobb sikereket. A biológiaolimpián egy kerületi 6., majd a rákövetkező országos 16. hely volt a „termés”.  Az informatika területén is kiemelkedő eredmények születtek az iBobor, Infoprog és Zenit informatikai versenyeken, ám a legnagyobb sikert az informatikai olimpia kerületi 2. és országos 4. helyezése jelentette.

A sikerekért természetesen köszönet illeti a diákokat, a felkészítő tanárokat, de ugyanakkor a szülőket is, akik évről évre sok tanulót íratnak be a Selye János Gimnáziumba.

(Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium igazgatója)