Kultúra 2023. 03. 07.

A selyések győztek a Madách nyomában című vetélkedőn

A komáromi Selye János Gimnázium „Lányok” csapata végzett az első helyen a Madách nyomában című művelődéstörténeti vetélkedő döntőjében, melyet hétfőn rendeztek meg a Komáromi Jókai Színházban.

A második helyet a komáromi Marianum Egyházi Gimnázium „A gép lakói” néven futó csapata szerezte meg,  harmadik lett a „Feltörekvők” csapata a dunaszerdahelyi Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskolából. A házi feladatok legkreatívabb megoldásáért különdíjat kapott a gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola „A Tragédia mesélői” csapata.

A Madách nyomában című vetélkedőt a Komáromi Jókai Színház és a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma (Pozsony) hirdette meg ősszel hazai középiskolás diákoknak a 2023-as Madách Imre Emlékév (a költő születésének 200. évfordulója) alkalmából.

A komáromi döntőbe 8 háromfős csapat jutott tovább: 2-2 az érsekújvári Pázmány Péter Gimnáziumból és a komáromi Selye János Gimnáziumból, 1-1 a komáromi Marianum Egyházi Gimnáziumból, a Dunaszerdahelyi Közös Igazgatású Szakközépiskolából, a dunaszerdahelyi Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskolából, valamint a gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolából.

A résztvevők a felkészülés során részletesen megismerkedtek Madách Imre életével és művével, Az ember tragédiája keletkezéstörténetével és utóéletével. A döntőben részben a tárgyi tudásukról kellett számot adniuk, emellett játékos és kreatív feladatokat is kaptak. A zsűri – Hizsnyan Géza színházi szakember, Szászi Zoltán író, költő, újságíró és Varga Emese dramaturg, a Komáromi Jókai Színház művészeti vezetője – a házi feladatokat, vagyis az otthon elkészített munkákat is értékelte. A csapatok előzetesen 2-3 perces trailert (videóajánlót, reklámfilmet) készítettek Az ember tragédiája 2023-ban címmel, valamint valamelyik főszereplő bőrébe bújva levelet írtak az Úrnak, amely – a kiírás szerint – az utolsó szín, az „Ember küzdj, és bízva bízzál!” mondat elhangzása utáni helyzetben fogant.

A Komáromi Jókai Színház az utóbbi bő tíz évben rendezett már vetélkedőt Thália nyomában címmel (2012-ben, a Komáromi Jókai Színház megalakulásának 60. évfordulója kapcsán), ezt követte a Shakespeare nyomában (2017), majd a Bánk bán nyomában (2018). Varga Emese elmondta: a korábbi tapasztalatok és a Madách nyomában is azt mutatja, hogy fontosak ezek a vetélkedők, mert kreatív és kritikus gondolkodásra ösztönzik, érvelésre tanítják a középiskolás korosztályt, emellett a színházi eszköztár és jelrendszer alapjaival is találkoznak. Amire nagy szükség van, hiszen ez a terület szinte teljesen hiányzik a tananyagból.

sajtóhír, fotó: aTempó