Régió 2023. 10. 17.

Adamis Anna nevét viseli a gútai kultúrház

Fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte a Gútai Városi Művelődési Központ október 15-én. E napon további jeles eseményt ünnepeltek a gútaiak: a művelődési ház felvette az Adamis Anna nevet.

Adamis Anna Kossuth-díjas dalszövegíró, augusztusban töltötte be 80. születésnapját. Számos dalszöveget írt az Omega és az LGT együtteseknek, lemezeket készített Kovács Kati, Neoton Família, Zalatnay Sarolta, Ruttkai Éva, Darvas Iván, Bács Ferenc, Keresztes Ildikó, Bontovics Kati, Szörényi Örs, Varga Miklós előadókkal. 

Legismertebb dalai: Gyöngyhajú lány, Ha én szél lehetnék, Petróleumlámpa, Álomarcú lány, Ezüst nyár, a Kotta nélkül, az Álomarcú lány, az Ő még csak most tizennégy, a Ha a csend beszélni tudna.valamint a  Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról összes dala, mint pl. a Ringasd el magad, a Valaki mondja meg, vagy a Fák is siratják.

Adamis Anna gútán született, Mindössze hároméves volt, amikor a családot a csehszlovák–magyar lakosságcsere címén üldözték el otthonából.

„Ma, ötven évvel a városi művelődési ház felépülése, valamint 80 évvel a gútai intézményesített kultúra és Adamis Anna születése után elérkezettnek láttuk az időt, hogy végérvényesen összehozzuk azt, ami egy tőből ered és egybetartozik.” – mondta el a gútai kultúrház igazgatója, Mayer János az intézmény ünnepélyes névtábla avatóján.

Kezdőkép: Felvidék ma, Szalai Erika

Fotó: Új Szó
Fotó: Paraméter
Fotó: Új Szó