Kultúra Dél-komárom 2023. 12. 04.

Adventi családi programok a Monostori Erődben

A hétvégén, december 9-én szombaton Adventúrával – kincskereső kalanddal és színházi előadással várja a látogatókat a dél-komáromi létesítmény.

Az adventi időszak eredetileg a 4. századig nyúlik vissza, és a gallikán liturgiában kezdték használni a vízkeresztre való felkészülésre. Az advent szó jelentése „eljövetel”, ami az Úr eljövetelére, vagyis karácsonyra való várakozást fejezi ki.

Az advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyi ünnepet megelőző időszak, advent első vasárnapjától karácsonyig tart. Az advent első vasárnapja a keresztény egyházi év kezdetét is jelöli, és három dolog kezdetét szimbolizálja: az egyházi évét, a karácsonyi ünnepkört, valamint az adventi időszakot.

A négy vasárnapot felölelő ünnepkör várakozással és Jézus Krisztus, a Megváltó születését ünneplő éjszakai misével ér véget.

A Monostori Erőd idén különleges családi kincskereső játékkal várja a kicsiket és nagyobbakat, e hét szombaton délelőtt 10 és délután 16 óra között. 6 éves korig a belépés ingyenes – mondta Somogyiné Szili Nóra, az intézmény kulturális és turisztikai igazgatója.

Délután 15 órától a Magyarock Dalszínház mutatja be Tolcsvay László – Müller Péter – Müller Péter Sziámi: Isten pénze című darabját.

A musical középpontjában a kapzsi Ebeneezer Scrooge áll, egy idősödő milliomos uzsorás. A pénzhez való ragaszkodása miatt még karácsonykor sem foglalkozik másokkal. Nem adományoz szegényeknek, és azt gondolja, hogy azok megérdemlik sorsukat. Scrooge szerint a gyengéknek pusztulniuk kell!

Azonban kap még egy utolsó esélyt. Egy halott üzlettársa szelleme időutazásra hívja, hogy visszatekintsen az élete korábbi karácsonyaira. Miközben emlékei leperegnek le, ráébred, hogy mennyire gazdag volt akkoriban, mikor még nem a pénz volt az egyetlen érték az életében…