Régió 2012. 04. 06.

Állásbörze a Nokia elbocsátott dolgozóinak

Kétnapos állásbörze kezdődött csütörtökön a Nokia dél-komáromi gyárában, ahol 50 vállalat kétezernél több álláshelyet kínál az üzemből átszervezés miatt elbocsátott dolgozóknak – mondta el a vállalat kommunikációs vezetője az MTI-nek.

Simai Anna tájékoztatása szerint az állásbörze megszervezésén túl a Nokia a régió hiányszakmáit figyelembe véve 13 OKJ-s képzést indított, valamint idegen nyelvi tanfolyamokat hirdetett meg. A képzéseken és a tanfolyamokon való részvételt a vállalat anyagilag is támogatja, illetve konzultációs lehetőségekkel és vissza nem térítendő támogatásokkal segítik az önálló vállalkozást indító dolgozókat.

A társaság a létszámcsökkentésben érintettek számára a kötelező felmondási időn túl két havi felmentési, azaz fizetett álláskeresési időt kínál. A támogatási program részeként a törvényben foglalt kötelező végkielégítésen felül a Nokia további 3 havi átlagkeresetet biztosít – mondta el Simai Anna.

A Nokia február 8-án jelentette be hogy Komáromból, Reynosából (Mexikó) és Saloból (Finnország) ázsiai gyáraiba helyezi át az okostelefonok gyártását, ezért a három országban összesen 4.000 dolgozótól válnak meg 2012 végéig. A 4.400 főt foglalkoztató komáromi üzemből 2.300 főt bocsátanak el.

A leépítés első hullámában érintett dolgozóknak, mintegy 1.200 embernek március 29-én mondtak fel. A munkaügyi központ adatai szerint az elbocsátottak közül 854 magyar, 343 szlovák állampolgár. A Komárom-Esztergom megyében élő elbocsátott dolgozók száma 479 fő, legtöbben a komáromi kistérségben élnek. Az érintettek közül 230-an laknak Győr-Moson-Sopron megyében.

(forrás: MTI)

Szólj hozzá!