Kultúra 2024. 05. 23.

Cinema 2024 – Ők lettek idén a komáromi járás legügyesebb fiatal filmesei

A Komáromi járásban az amatőr filmkészítés rendkívül kedvelt műfaj a fiatalok körében. Ezt erősítette meg a komáromi Szinnyei József Könyvtár – Vasmacska Filmklubban megvalósuló Cinema 2024 amatőr filmes verseny és seregszemle 32. évfolyamának regionális fordulója. Az esemény szervezője a komáromi Regionális Művelődési Központ (ROS), legfőbb támogatója pedig a Nemzeti Művelődési Központ volt.

Idén a versenyt a 21. életév alatti felvételkészítők által benyújtott, összesen 8 pályamunka gazdagította, melynek felét a dokumentumfilm és a tudósítás alkotta, továbbá 3 kísérlet és videoklip, valamint egy játékfilm is látható volt.

Ezek közül 6 amatőr filmet díjaztak, amelyeket megtekinthetünk a hamarosan sorra kerülő megyei fordulón, a Tatra Moziban 2024. június 12-én.

A zsűri, elnökként Králik Stanislav, tagokként Pézman Zoltán és Fóti Dávid művészeti, technikai, illetve tartalmi szempontok alapján értékelte a műveket. Az elemző szeminárium során az alkotókkal a vágás összetételét, a zenei szerkesztést, a hangosítást, a filmekben nyújtott színészi teljesítményeket fejtegették, nem hagyták ki a közérthetőséget, a megfelelő terjedelmet, a valós és a hiteles információk közzétételét, illetve a mű szakmai hozzáadott értékét sem.

Pézman Zoltán, operatőr és egyben több televízió munkatársa, az alkotóműhely résztvevőinek a kisriport készítését részletezte. Az ifjú filmesek a riport létrehozásának legfontosabb lépéseit buzgón és érdeklődve figyelték és aktívan bekapcsolódtak a beszélgetésbe.

A rendezvény ünnepélyes hangulatban zárult. A versenyzők a komáromi Regionális Művelődési Központ igazgatónőjétől, Vlčková Viera-tól vehették át a díjakat.

DÍJAZOTTAK
I. 16. életév alatt         
Dokumentumfilm és tudósítás

  • DÍJ – Médiaismeret, 8. évfolyam – Hová vezetnek a kövek…           

II. 16. életév és 21. életév között
Kísérlet és videoklip

  • DÍJ – Lelkes Eszter – Singing Ice                 
  • DÍJ – Méry Elio – eyes speak        
  • DÍJ – Rosinská Táňa, Benkovská Lara – Iskolarendzser és videoklip            

Dokumentumfilm és tudósítás    

  • DÍJ – TowerTV – Nekik is volt saját álmuk…         

ELISMERŐ OKLEVÉL – TowerTV – Fiúból férfi
ELISMERŐ OKLEVÉL – TowerTV – ElektroAkuszthik     

Játékfilm

  • DÍJ – Hivatásos amatőrök – APA                         

FOTÓGALÉRIA:

A cikk támogatója Komárom Városa