Kultúra Dél-komárom 2020. 12. 01.

András-napi és adventi hagyományok: beszélgetés Nyikus Anna, dél-komáromi népi iparművésszel

Advent a várakozás, a remény, a Megváltó születésére való előkészületek időszaka, amely a karácsonyt megelőző negyedik vasárnapon kezdődik és december 24-ig tart. A néphagyomány másik jeles napja a november 30-ra eső András nap. Az emberek ezen a napon Szent András apostolra emlékeznek. Nyikus Anna, a szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Ház szakmai vezetője elmondta, hogy a magyar néphagyományban számos népszokás kapcsolódott András napjához.

– Gyakran főztek gombócot, melyekbe fiú neveket rejtettek. A hiedelem szerint, amelyik gombóc először jött fel a víz tetejére, a benne főtt fiú lesz a lány jövendőbelije. Érdekesség, hogy a zsúpot, – mellyel a háztetőket is befedték – megrázták. Ha búza esett ki a zsúpból, gazdag kérőre számíthattak, amennyiben rozsmag pottyant ki, szegény ember jött leánykérőbe. Ha netán pondró esett a földre, az azt üzente, hogy a leány már a következő évben áldott állapotban lesz.

Ismert szokás volt az úgynevezett „hallagtózás.” A fiatal lányok felálltak a szemétdomb tetejére és azt hallhatták, hogy melyik irányból érkezik kutyaugatás. Amely irányból jött a hang, arra lakott a leendő párjuk. Megrugdalták a disznóól ajtaját. Amennyiben a koca röfögött vissza, özvegy ember volt a leendő kérő, amennyiben valamelyik malac, fiatal legényt várhattak.

Természetesen a legények körében is jelen volt a kíváncsiság. Náluk az volt a szokás, hogy 13 cédulára különféle lányneveket írtak fel, melyeket aztán egyesével, Luca napjáig eldobáltak. Az utolsó cédulán olvasható lány neve volt a jövendőbeli feleség.

– Mint minden jeles naphoz, András napjához is kapcsolódott időjóslás is. A legelterjedtebb a hagyma jóslás volt. Egy hagymát 12 cikkre vágtak, a hónapok szerint, majd a szeleteket megsózták és amelyik leghamarabb levet engedett, arra a hónapra több esőt, nedvességet várhattak.

Faluhelyen ezen a napon kezdődtek a disznó vágások, melyek egészen a farsangi időszakig tartottak.

Advent első vasárnapja ebben az évben november 29-ére esett, ezen a napon gyúlt ki az adventi koszorú első gyertyájának fénye. Az advent eredete a IV. századra tehető, mivel ebben az időben a felnőtt keresztséget egy négy hetes várakozás előzte meg. Az V. században vált jelentősebb ünneppé, először hathetes, majd VII. Gergely pápa határozata alapján négyhetes időszakká.

Az első adventi koszorút egy evangélikus lelkipásztor készítette, 24 gyertyával, mely az idők folyamán 4 gyertyássá egyszerűsödött. A gyermekek számára az adventi naptár elkészítése a XIX. században kezdődött, egy német édesanya ötlete alapján, akinek gyermeke nagyon türelmetlenül várta a karácsonyt, és egy olyan naptárt készített, amely kinyitható kis ablakokkal voltak ellátva, s mindegyik ablakban egy kis ajándék volt elrejtve – zárta gondolatait Nyikus Anna.

(komarom.hu)