Kultúra 2018. 11. 06.

Árusok hosszú sora és kolbászfesztivál idén is az András-napi vásáron

Az idei évben november 16. – 18-a között kerül megrendezésre városunkban az András-napi vásár, mely a hagyományokhoz hűen a legkülönbözőbb portékák, a forraltbor és a kolbász kedvelőinek is tartogat majd kellemes pillanatokat.  A vásár az előző évekhez hasonlóan, idén is a Selye János Egyetem melletti parkolóban és környékén kap helyet.

A vásárra már hosszú évek óta érkeznek érdeklődők nemcsak a környékről, de a távolabbi régiókból is, amit hűen tükröz az esemény látogatottsága is. Az András-napi vásár hétvégéjén összességében több tízezrek járják körbe a sorokat immáron évek óta. Mindez köszönhető természetesen a vásár egyedülálló hangulatának, melyet az árusok termékei és a gasztronómiai finomságok együttese alkot.

Fotó: archív

A Vár falai alatt három napon keresztül válogathatunk majd a kiállított portékák színes kavalkádjából, szórakozhatunk a vásári látványosságokon és kóstolhatjuk végig a sült gesztenye, aprópecsenye, vagy akár forralt borok kínálatát.

Fotó: archív

Az András-napi vásár egyik legjobban várt attrakciója az idén immáron 7. alkalommal  megrendezésre kerülő, félnapon át tartó kolbászfesztivál. Az eseménynek az előző évekhez hasonlóan, idén is a Városi Rendőrség szomszédságában lévő parkoló ad otthont, november 17-én. A kolbásztöltő versennyel egybekötött gasztronómiai fesztiválra évről évre érkeznek új csapatok. Mellettük azonban akadnak olyanok is, akik már évek óta tiszteletüket teszik az eseményen, akár távolabbról érkezve. Az egyik ilyen csapat pont a magyar kolbász egyik kultikus helyéről, Gyuláról származik. Látogatásaiknak köszönhetően első kézből ismerhetjük meg a hungarikumnak számító gyulai kolbász szellemiségét.

A versenyre jelentkezett csapatok a nevezési díj befizetése után a helyszínen kézhez kapják a kolbász elkészítéséhez szükséges alapanyagokat, tehát a 10 kg húst és 20 m belet. Az elkészített kolbászból egy nagyjából 30 cm-es darabot kell leadni a zsűri számára, akik előbb nyers állapotában, majd szakemberek általi sütése után kész állapotában is pontozni fogják annak kinézetét, és természetesen ízét.  

Fotó: bumm.sk

A versenykiírás szerint a kolbász ízesítéséhez használt fűszereket, valamint a töltéshez szükséges technikai eszközöket a csapat tagjai szabadon választhatják meg, így azok bebiztosítása is a tagok feladata. Az egyetlen kikötés, hogy kézi módszerrel kell készíteni, darálni és tölteni a kolbászt, így például motoros daráló nem használható a versenyen.

A kolbász mellett a standok díszítettsége szintén fontos tényező a versenyben:

“Reméljük, rengeteg kreatívan dekorált standot láthatunk majd a csapatoktól, hiszen nemcsak értékes díjakat lehet bezsebelni egy-egy jól kivitelezett díszítéssel, de a több tízezer jelenlévő miatt ez egy nagyszerű lehetőség is csapatuk reklámozására. Ezen felül az egyik támogatónknak köszönhetően az idei évben egy eddiginél sokkal nagyobb pénzdíj kerül kiosztásra a legjobb kolbásztöltők között, így mindenképp megéri jelentkezni a megmérettetésre” – mondta el a versennyel kapcsolatban Dobi Róbert, az András-napi kolbászfesztivál egyik felelős szervezője.

Fotó: dunataj.sk

További információért érdemes ellátogatni a http://komarno.sk/jarmok/ weboldalra, ahol többek között a jelentkezési lapok, az András-napi vásár szabályzata és az elérhetőségek is megtalálhatóak.