Régió 2022. 08. 01.

Augusztus 8. után indul a Komárom-Gúta útszakasz felújítása

Augusztus 8. után indul a Komárom-Gúta útszakasz felújítása, amelyet Nyitra megye önkormányzata finanszíroz, részben uniós (3,8 millió EUR), részben saját (600 ezer EUR) forrásokból.

A felújítási munkák Gúta határánál kezdődnek, és folyamatosan, szakaszonként jönnek Komárom irányába. A projekt záró része Gúta város belső szakaszainak felújítása, egészen a Kis-Dunán átívelő vashídig.

A kivitelező Metrostav DS vállalat kilométeres szakaszokban végzi majd a munkát, félpályás útlezárásokkal. A munkálatokat november végéig tervezik, majd a téli időszakot követően márciustól folytatnák.

A 22,6 kilométeres szakasz, amelynek közel 20 kilométeres szakaszát érinti a felületi felújítás, a tervek szerint legkésőbb 2023 júliusáig befejeződik. A kivitelező azonban szeretné korábban elvégezni a munkálatokat. A maradék 2,6 kilométeres távon azért nem történik útfelületi felújítás, mert ezeken már nemrégiben megvalósult a javítás.

Komáromot a gútai letérőtől érinti a projekt, azonban a gadóci vasúti átjáróig csupán táblákat és biztonsági elemeket helyeznek ki. A vasúti átkelőtől Gadóc irányába újítják fel az utat – ami a tervek szerint valamikor 2023 tavaszán kerül megvalósításra. A projekt keretén belül az utat nem szélesítik, az aszfaltréteget cserélik, két réteggel vonják be. Bizonyos helyeken a védőkorlátokat is kihelyeznek, segítve a közlekedésbiztonságot.

Forrás: Komárom város FB oldala