Város Dél-komárom 2018. 05. 04.

Az egészség szolgálatában

Korábban, a nemzeti ünnepünk alkalmával az Emberi Erőforrások Minisztériuma Pro Sanitate díjat adományozott dr. Szakál Imrének, a dél-komáromi Selye János Kórház orvos-igazgatójának, valamint elismerő oklevéllel tüntette ki dr. Pusztai Ferenc főorvost.

Dr. Pusztai Ferenc 1980-ban a Pécsi Orvostudományi Egyetem elvégzését követően került a komáromi kórházba. Egész élete munkájának elismeréseként tekint a kitüntetésre. Az orvosi pálya felé a segíteni akarás irányította.

– Nagyon megrázó, rossz emléket hagyó esetek is történtek. Olyan balesetek, műtétek, ahol az ember a legjobb akarata és segítőkészsége mellett sem tudott többet tenni. Viszont nagyon szép eseteink is voltak. Olyan műtéteket végeztünk egy ilyen kis városi kórházban, amelyet országos intézetben is válogatott esetben végeztek volna csak el. Örülök, hogy ebben a munkában részt vehettem. Néhány beavatkozás szakmai kihívást jelentett – mondta dr. Pusztai Ferenc.

Dr. Szakál Imre már az általános iskola harmadik évében eldöntötte, hogy orvos lesz. Mint mondta, ehhez az is hozzájárult, hogy mint sokat betegeskedő kisgyereknek rengeteget segített a gyógyulásban a háziorvosuk. A díj nemcsak neki, hanem a kórház és Komárom számára is nagy elismerés, a szakmai munka megbecsülését jelenti.

Dr. Szakál Imre 1989-ben végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Belgyógyász, gasztroenterológiai, kardiológiai és klinikai farmakológus szakvizsgát is tett. Mindkét kitüntetett főorvos egyetértett abban, hogy a biztos és támogató családi háttér, a betegek és hozzátartozóik pozitív visszajelzései nélkül nem tudták volna eredményesen végezni a hivatásukat. Az sem mindegy, milyen közösségben végzi felelősségteljes munkáját egy orvos.

– Szerencsére a huszonkilenc év nagy részét támogatás mellett tölthettem el. Külön köszönöm Kopasz főorvos úrnak, Topál László főorvos úrnak, valamint Fazekas István főorvos úrnak a segítséget, akik biztos hátterei voltak az osztálynak, és mindig számíthattam rájuk. A többi régi és jelenlegi kollégámnak is köszönettel tartozom. Összetartó közösség nélkül nem lehetett volna semmilyen sikert, eredményt elérni.

Dr. Pusztai Ferencnek és dr. Szakál Imrének van néhány jó tanácsa a frissen végzett kollégáknak és az orvosi pálya iránt érdeklődők számára.

– Megváltozott a világ. Felgyorsult és mindenki azonnal akar mindent. Nekünk öt év kell, hogy szakvizsgát tegyünk, időbe telik, mire kialakul a pacientúra. Szorgalommal, kitartó munkával az ember megkapja a megbecsülést. A legfontosabb, hogy ne adják fel, álljanak talpra újra és újra. Vigyék véghez a kitűzött feladataikat és ne rohanjanak külföldre! Igaz, jelenleg nem lehet összehasonlítani egy német, angol vagy svéd fizetést a magyar orvosi fizetéssel, de meggyőződésem, hogy előbb-utóbb ezek közeledni fognak – mondta Szakál főorvos.

– Rengeteg kihívással, nehézséggel jár együtt ez a munka, de annál nagyobb öröm nincs, mint amikor segíteni tudunk egy beteg emberen, aki súlyos állapotban volt, és visszahozzuk az egészségesek közé. Ezt nem lehet mással helyettesíteni – fogalmazott Pusztai főorvos.

Dr. Pusztai Ferenc egy évvel ezelőtt nyugdíjba ment. Hosszú évtizedekig szigorú beosztás szerint élte az életét, ezért nem tud egyik napról a másikra elszakadni a munkától. Továbbra is dolgozik hetente egy-egy napot a kórházban és a rendelőintézetben. A két kitüntetettnek nem lehet panasza az utánpótlásra, hiszen dr. Pusztai Ferenc fia baleseti sebészként dolgozik Győrben, dr. Szakál Imre fia pedig elsőéves a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen.

(kn / Komáromi Újság)