Régió 2018. 03. 07.

Az esztergomiak nem nézik jó szemmel a párkányi bioüzemanyag-gyár építését

Párkányban, az egykori papírgyár területére új, bioüzemanyag és bioolódszer-gyártó üzem építését tervezik. Az esztergomi önkormányzat szerint az új gyár létesítése veszélyt jelenthet a térségben élők egészségére. Az ezzel kapcsolatos tiltakozásról az önkormányzat testületi ülésén egyeztettek a képviselők – számolt be a kemma.hu

A gyárt működtető cég képviselői a minap tájékoztatták közmeghallgatás keretében a párkányiakat és környékbelieket a tervezett beruházásról. A lakosok nagy része azonban elutasító volt az üzem létesítésének kérdésében és azt nehezményezték, hogy ezt megelőzően nem hallathatták hangjukat az üzem létrehozásával kapcsolatban. Emellett a hiányos és folyton változó információkkal kapcsolatos aggodalmak is felszínre kerültek.

Romanek Etelka, Esztergom polgármestere szerint az esztergomi önkormányzat az elmúlt évben háromszor is tiltakozott a párkányi beruházás ellen. Kijelentette, az Espoo-i Nemzetközi Egyezményre hivatkozva szakértőt rendelnek ki az ügy kivizsgálására, szem előtt tartva az esztergomi és környékbeli lakosság érdekeit.

A Kemma.hu úgy tudja, a beruházást még 2014 decemberében kezdeményezte egy tótmegyeri székhelyű részvénytársaság. A fejlesztés keretében évente 215 ezer tonna kukoricát dolgoznának fel úgynevezett ABE technológiával és végtermékként bioüzemanyagot, és biooldószereket gyártanának.

Az esztergomi önkormányzat képviselői, testületi ülésükön tárgyaltak az üzem létrehozásával kapcsolatban. A beruházás során használni kívánt technológiáról, a feldolgozni kívánt anyagokról, valamint az Esztergomot érintő hatásokról is részletes információkat kérnek a párkányi önkormányzattól.

(kemma.hu)