Kultúra 2023. 01. 31.

AZ ÖTSZÖR SZÜLETETT FIÚ – komédia érkezik Budapestről Komáromba

A RÉV – a Magyar Kultúra Háza ad otthont február 17-én -péntek este 19 órakor – egy Budapestről érkező komédiának, nevezetesen Az ötször született fiú című színházi „kámedinek”. A közel másfél órás előadást Majorfalvi Bálint és Téglás Márton írta, rendezte és játssza.

A produkció két színész számára kínál virtuóz játékot, akik számos szerepet sűrűn váltogatva engednek betekintést egy színházi próbafolyamat kulisszái mögé.

A népszerű musicalekhez szokott rendező ezúttal prózai stúdióelőadást kénytelen színpadra állítani a meglehetősen öntudatos vezető színésszel, a fiatal naivával s a színház egy sokat megélt „bútordarabjával”. Többek között az ő kezeik között alakul Az ötször született fiú története, melyet a naiv író álmodott színpadra.

„Közel három hónapig írtuk Mártonnal a szövegkönyvet. Lépésről lépésre haladtunk. Megegyeztünk a helyszínben, a jellegzetes karakterekben, akikről próbálunk minél árnyaltabb képet adni, amellett, hogy dialógusaik, s a helyzetek, amikben részt vesznek többnyire szórakoztatóak. Az előadás maga úgymond kétszereplős, de itt ugyebár tizennégy szerep ábrázolásáról van szó.”

„A színház a színházban közeg sok feldolgozásban megjelent már, mi is rengeteg lehetőséget láttunk benne – mindketten dolgoztunk, illetve dolgozunk kőszínházban is – állíthatjuk, hogy ismerjük ezt a közeget. Ismerős lehet többek között például a saját művészi nagyságától elszállt vezető színész, a pénzorientált pofátlan producer, a kissé „túl nyitott” naiva, vagy akár a folyamatos nyomás alatt álló rendező figurája.”

„Improvizációink alapján rögzítettük a szövegkönyvet, s reméljük, a közönség épp annyira találja majd elgondolkoztatónak, mint szórakoztatónak az elkészült előadást. Egy kétszereplős darab igazi színészt próbáló feladat, különösen így, hogy egy jeleneten belül több alkalommal is karaktert váltunk. De ez benne az izgalmas és még ‘technikailag’ is szórakoztató” – nyilatkozta Majorfalvi Bálint, az előadás egyik színésze, akit több, mint tíz éven át közel ötven szerepben láthatott már a komáromi közönség, valamint az Ahogy esik, úgy puffan című improvizációs showműsor szerkesztője, műsorvezetője a mai napig is. Alkotótársát, Téglás Márton színészt a felvidéki közönség szintén az említett improvizációs műsorból ismerheti már évek óta.

A RÉV – a Magyar Kultúra Házában (Pevnostný rad 142., Komárom, Slovakia) 8 eurós belépő váltható a produkcióra a helyszínen, közvetlenül az előadás előtt.

Az előadás a Budai Komédiások produkciójaként kerül színpadra. Az ötször született fiú non-replica változatát a The Boy Born Five Times-szal kötött exkluzív megállapodás alapján a Márton&Márton birtokolja.

Promo-videó 1.:

Promo-videó 2.:

Az előadás eseménymeghívója a facebookon

A színdarab önálló facebook-oldala

Szöveg, fotók forrása: Budai Komédiások