Kultúra Dél-komárom 2022. 10. 19.

Bekerült a megyei értéktárba a komáromi láda

Nyikus Anna népi iparművész, a Petőfi Művelődési Ház szakmai vezetője, a Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, az elismerés leginkább azért fontos, mert ezáltal is tovább sikerült öregbíteni Komárom hírnevét.

– A komáromi láda története egészen a régmúlt időkig, a komáromi pingáló asztalosok idejéig nyúlik vissza. A motívumokat először a templom mennyezet festő asztalosok kezdték használni, innen terjedt át a bútorokra, ládákra. Ezeket a szállítóládákat aztán a korabeli hajóácsok magukkal vitték dunai útjaikra. Így terjedt el a komáromi láda motívuma szerte a Kárpát-medencében. A stílusjegyek megtalálhatók a 19. századi asztalos műhelyekben is. Kutatásaink során számos helyről köszönt vissza a komáromi formavilág – mondta Nyikus Anna.

Azért, hogy a láda motívumvilága az egészen fiatalokhoz is eljusson már korábban megjelent a „Komáromi láda” kifestőkönyv is.

A könyv előszavát dr. Liszka József, néprajzkutató jegyzi. A komáromi „pingáló asztalosok” történetéről Számadó Emese, a Komáromi, Klapka György Múzeum igazgatója írt, a kötet illusztrációit pedig Ölveczky Gábor grafikus készítette. 11 oldalon, 11 színes láda látható, mindegyik alatt festhető, színezhető motívum van, a gyerekek nagy örömére pedig a kifestőt egy népmese is gazdagítja – tette hozzá az iparművész.

A kifestőt egyébként az elmúlt időszakban több ezer gyerekhez sikerült eljuttatni, helybe, Dél-Komáromba, Észak-Komáromba, de jutott belőle Ausztriába, sőt Kanadába is.