Kultúra 2013. 08. 25.

Beliczay Gyula (Komárom, 1835. augusztus 10. – Budapest, 1893. április 30.)

178 éve született Komáromban Beliczay Gyula magyar zeneszerző, a Zeneakadémia tanára. Tanulmányait a városban, az egyházi karnagynál kezdte, majd gimnáziumi évei alatt Pozsonyban Kumlik Józseftől tanult zongorázni, később Chistelliytől. Már ekkor elkezdett zeneszerzéssel foglalkozni. Apja hatására Bécsben folytatta mérnöki tanulmányait. 21 évesen karnagyi oklevelet szerzett. Miközben Bécsben a Tiszavidéki Vaspályatársaság mérnökeként dolgozott, már hangversenyeket adott. Rendszeresen írt zeneesztétikai tárgyú cikkeket és beszámolókat a bécsi zenei életről. Liszt is sokra becsülte fiatal kollégáját. Neki dedikálta Beliczay Beethoven  c-moll zongoraversenyéhez írt kadenciáját, amiért Rómából köszönőlevelet kapott a mestertől 1867-ben. 1870-ben a királynak dedikált Ave Maria-ért „Viribus unitis” aranyéremmel jutalmazták. Bécsben két évtizedet töltött, ami meghatározta egész zenei-alkotói világát.

A vaspályatársaság ezután Pestre helyezte át a székhelyét, így Beliczay is költözött. 1872-től a Magyar Királyi Államvasutak építészeti főmérnöke lett. Magyarországon a német romantikus zenét képviselte. A munkája mellett már oktatott a Zeneakadémián. 1886-ban nyugdíjba vonulhatott a mérnöki pályáról és ezután már csak a zenének szentelhette életét. 1888-tól lett a Zeneakadémia zeneelmélet tanára.
A népies daltól a szimfóniáig minden műfajban alkotott. Legnagyobb figyelmet kamarazene művei keltették, triói, vonósnégyesei kritikai sikert arattak francia és német földön. Egyházi művei tipikusan bécsi, schuberti hatást mutatnak. Az énekkart rendszerint megerősíti valamelyik hangszercsoport szólamaival.

Művei előbb kerültek kiadásra a legnevesebb kiadóknál külföldön, mint Magyarországon. Alkotásaiból ötven jelent meg nyomtatásban. Bemutatóira is sokszor külföldön került sor, akkor is, amikor már Magyarországon élt. Karlovy Varyban, ahol d-moll szimfóniáját mutatták be 1888-ban, olyannyira népszerű volt, hogy életrajzi könyv is megjelent róla. /Alois Janitschek: Julius von Beliczay/
A- moll vonósnégyesét a világhírű Becker vonósnégyes játszotta elsőként New Yorkban és Szentpétervárott, A-dúr vonósnégyesét a Hubay- Popper kvartett 1888-ban.

Beliczay Gyula a XIX. század utolsó harmadának Európa-szerte ismert és népszerű magyar zeneszerzője volt. Emlékére Komáromban 2010-ben, születésének 175. évfordulóján nemzetközi zenei versenyt rendeztek.

 

Szólj hozzá!