Fotók 2018. 03. 12.

Bemutatta új mesejátékát a Komáromi Jókai Színház – FOTÓK

A Komáromi Jókai Színház 2018. március 10-én mutatta be gyermekeknek készült új előadását, Paul Maar: Hoppláda című mesejátékát. Paul Maar az egyik legismertebb német gyermek- és ifjúsági-könyv szerző, pályája kezdetén díszlettervezőként dolgozott, majd tíz évig rajzot tanított, 1976 óta szabadúszó író. Szombóc című regény-sorozatából két filmet is forgattak. Munkásságáért számos díjjal tüntették ki. Magyar nyelven három regénye jelent meg: Tessék engem megmenteni, Lippel álma, Felbukkan egy szombóc.

Hoppláda című mesejátéka egyszerre harsányan vicces és szívszorítóan lírai példázat a barátságról. Borsó és Adalberta szomszédok. Valahol a kerek erdő mélyén, egy-egy elhullajtott ládikóban él ez a kedves manólegény és manólány. A saját ládájuk a mindenük, a kincsük, a legféltettebb titkuk, az életük. Sokat civakodnak, ugratják egymást, de összetartozásuk megkérdőjelezhetetlen. Ám a Hoppmarsall váratlan érkezése megingatja biztosnak hitt kapcsolatukat. Az újonnan érkezett és nagyon csábítóan doboló-menetelő fiú kegyeinek megszerzéséért harcba szállnak egymással. Borsó, a bátortalan, kicsit félszeg kisfiú példaképet talál a férfiasan ügyes és megnyerő, erős, atletikus és bátor nagyfiúban. Adalberta az energikus, nagyszájú és talpraesett kislány pedig felismeri benne az idősebb, a jóképű, a csábítóan tökéletes, a mindig nyertes Férfit, álmainak lovagját. De a Hoppmarsall talán csak kihasználja őket. Lehet, hogy szándékosan ugrasztja egymásnak a két barátot? Mit akar valójában tőlük? Lehet, hogy csak a kincses ládikókra vadászik? A két szeretetreméltó főhős fontos kérdésekkel kerül szembe életük e különleges napján. Ki az igaz barát? Az, aki azt mondja magáról? Vagy aki becsapott? Lehet-e a barátom, aki megpróbált elárulni? És hogyan kell bocsánatot kérni, ha megbántottam azt, aki igazán fontos nekem.

Az előadás rendezője Tóth Miklós, aki nem először dolgozik a Komáromi Jókai Színházban. 17 évvel ezelőtt a Jó estét nyár, jó estét szerelem és a Csongor és Tünde című nagy sikerű előadásokat állította színpadra. A manóvilág megjelenési formáját – az előadás díszletét és jelmezeit Grosschmid Erik tervezte. A Hoppláda manópárosa Jókai Ágnes m. v. (Adaberta) és Béhr Márton e. h. (Borsó), a betolakodó Hoppmarsall szerepében Bernáth Tamást láthatják az érdeklődők.

(Varga Emese, képek: Kiss Gibó Gábor)