Kultúra Dél-komárom 2020. 10. 05.

Bemutatták Juba Ferenc magyar tengerészettörténeti gyűjteménye

Szeptember 30. a tengerészet világnapja. Ilyenkor az ENSZ Nemzetközi Tengerészeti Világszervezetének 162 tagállama ünnepel azzal céllal, hogy a tengeri hajózást és a tengeri kereskedelmet biztonságossá tegyék, valamint hogy megszervezzék, betartsák és betartassák a tengeri környezet védelmét.

Dél-Komáromban, a városháza alagsorában található dr. Juba Ferenc magyar tengerészettörténeti kiállítása. A Bécsben élő egykori hajóskapitány és hajóorvos gyűjtőmunkája eredményeként, egyedülálló dokumentumokat, navigációs eszközöket, tengerészeti emléktárgyakat tekinthetünk meg a helyszínen.

Dr. Juba Ferenc Nagyváradon született, Dunaszerdahelyen nőtt fel, majd az észak-komáromi Bencés Gimnáziumban tanult, ahol nem mellesleg iskolatársa volt Kecskés Lászlónak, a Komáromi Klapka György Múzeum alapítójának. Közös munkájuk eredményeként jött létre a tengerészeti gyűjtemény.

1997-ben a kiállítást újra rendezték, bővítésre is sor került, helyet kapott itt, egy tengeri hajó fedélzete, valamint egy kapitányi kabin is. A hadi- és a kereskedelmi tengerészet mellett a balatoni, illetve a tengeri sporthajózást is bemutatja a gyűjtemény.

-A tengerészeti hajózásban mindig is érdekeltek voltunk, hiszen elég csak Fa Nándor, vagy Gál József nevét említenünk, akik ketten együtt kerülték meg a Földet, majd Kopár István is követte őket a Szalambo nevű vitorlással. Amikor a két világháború után hazánk tenger nélkül maradt, az áruszállítást úgy alakították ki, hogy a Dunára tengerjáró hajókat kezdtek el építeni, melyek a Földközi-tengerről a Boszporuszon keresztül a Fekete-tengeren át jutottak fel egészen Komáromig – mondta el ottjártunkkor Számadó Emese, a Klapka György Múzeum igazgatója.

Komáromban 1989 óta egy, a Fiumei Világító Tornyot ábrázoló Tengerész emlékmű is található. A szobor Csúcs Ferenc alkotása. 2017-es újraavatásától kezdve a városvezetés és a múzeum minden év áprilisában a Komáromi Napok alkalmával, a Magyar Tengerészek Egyesületével közösen emlékezik meg a tengeren szenvedett és meghalt hazai tengerészekről. (Forrás: komarom.hu)