Mix 2017. 12. 13.

Beszámoló a „Pénzmágnes” verseny kolozsvári döntőjéről

Mint ahogy arról már beszámoltunk, a Selye János Gimnázium diákja, Takács Viktor Tamás bejutott a Pénzmágnes gazdasági verseny kolozsvári döntőjébe. A döntő november 29-én zajlott, amelyen Viktor a nagyszerűnek számító 6.helyet érte el. A következőkben az ő beszámolója olvasható. 

„2017. november 29-én – a komáromi Selye János Gimnáziumot képviselve – részt vettem a Pénzmágnes című verseny döntőjén. A döntőt egy internetes válogatás előzte meg, ahol 228 versenyzőből, az első húsz fő jutott tovább. Igazán boldog voltam, mikor értesültem a jó hírről. Folytattam a felkészülést, tökéletesítettem a tananyagot.

A versenyre november 28-án indultunk. Az utazás egy teljes napig tartott, melyre a szüleim is elkísértek. A szállás és a napi háromszori étkezés biztosítva volt.

29-én délután zajlott a verseny, mely három részből állt. Az ABCD válaszlehetőséggel ellátott 30 kérdést tartalmazó első rész viszonylag egyszerű volt, többnyire lexikális tudást igényelt és hasonlított az internetes válogatóhoz. A második rész hat kidolgozandó feladatból állt, ahol elsősorban logikára és számolási képességre volt szükség. A harmadik rész szóbeli volt. A feladat szerint rendelkezésünkre állt egy millió euró, amit öt különböző befektetésbe lehetett helyezni. Ki kellett választani a megfelelőt, majd érvelni mellette. Minden egyes befektetésnek volt előnyös és kevésbe előnyös tulajdonsága. Jó beszédkészséget, határozott fellépést igényelt. Ez volt számomra a legélvezetesebb versenyrész, miután szeretek nyilvánosan szerepelni.

A húsz versenyzőből álló mezőnyben végül a hatodik helyezést sikerült megszereznem. Véleményem szerint a verseny teljes egészén kitűnően szerepeltem, ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy az erdélyi versenyzők előnyt élveztek, mert nekik a verseny témája többé-kevésbé iskolai tantárgy.

Mindent összevetve kitűnően éreztem magam Kolozsváron. Hozzám hasonló gondolkodású embereket ismertem meg, a szabadidőmben felfedeztem a szépséges belváros egy részét, és újabb tapasztalatot szereztem a nyilvános szereplésről.

Összességében elégedett vagyok a helyezésemmel. Köszönöm a lehetőséget a Selye János Gimnáziumnak, szüleimnek, és Szabó Gábor tanár úrnak. A közeljövőben is szeretném megmérettetni magam hasonló versenyeken.”

(Takács Viktor Tamás, Szia Komárom)